Україна посилить участь у боротьбі зі зміною клімату

1409 0
Президент пообіцяв міжнародним партнерам поступову відмову України від вугілля заради порятунку клімату.
Фото: Із відкритих джерел

Фото: Із відкритих джерел

Україна планує зменшити кількість викидів парникових газів до 2030 року до 42% у порівнянні з 1990 роком. Про це Президент України Володимир Зеленський заявив на Міжнародному саміті кліматичних амбіцій, який відбувся вчора в онлайн-форматі, йдеться на сайті президента.

Читайте також: Львів хоче досягти кліматично нейтрального статусу до 2050 року. Що це означає і чи це реально

«Довгостроковою ціллю України є досягнення вуглецевої нейтральності. Докладатимемо зусилля, аби максимально скоротити час досягнення цієї цілі», – каже Володимир Зеленський.

За його словами, Україна прагне узгоджувати свою кліматичну політику та законодавство із Європейським зеленим курсом. Зокрема, активізує співпрацю з ЄС у сферах енергоефективності, розвитку водневої енергетики та відновлюваних джерел енергії, справедливої трансформації вугільного сектору та розбудови національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Також, за словами президента, Україна має намір скоротити викиди парникових газів у 2030 році в усіх секторах економіки в діапазоні від 36% до 42% (на 58-64% порівняно з 1990 роком).

Крім того, наразі триває процес перегляду Енергетичної стратегії України, яка передбачає розвиток відновлюваної енергетики, поступову заміну викопних видів палива, зокрема вугілля.

«Ми розпочали підготовку рамкової стратегії адаптації до зміни клімату України до 2030 року. Документ координуватиме роботу різних органів влади на національному й місцевому рівнях. Україна є й залишатиметься одним з активних і відповідальних учасників глобального процесу боротьби зі зміною клімату й захисту довкілля», – каже Володимир Зеленський.
 
Президент зауважив, що цього року в Україні особливо відчувався негативний вплив від зміни клімату. Йдеться про знищення врожаю внаслідок посухи, масштабних лісових пожеж на сході та руйнівних паводків на заході.
 
«Кожен мешканець планети вже відчуває подих глобального потепління та зазнає втрат через пасивне ставлення до кліматичної політики», – дожав президент.
 

Довідково

Міжнародний саміт кліматичних амбіцій – 2020 присвячений п'ятій річниці Паризької кліматичної угоди (2015) та підготовці до наступної кліматичної Конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться у Глазго (Велика Британія) у листопаді 2021 року.

Цього року в заході взяли участь понад 70 глав держав та урядів, які записали короткі відеозвернення з викладенням «нових та амбіційних» зобов’язань своїх держав за Паризькою кліматичною угодою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!