Україна представила план відбудови на 750 мільярдів доларів

1469 0
План відновлення країни містить 24 томи напрацювань Національної ради відновлення України.
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

Україна протягом 4-5 липня на конференції у швейцарському місті Лугано презентує план відбудови. Вартість відновлення після вторгнення росії може сягнути 750 мільярдів доларів. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«План відновлення нашої держави оцінюється на сьогодні в 750 млрд доларів. Серед інших джерел відбудови можуть бути гранти й пільгові кредити міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів, інвестиції приватного сектору,  позабюджетні внески приватних осіб і корпорацій та кошти державного бюджету України», — сказав він.

За його словами, ключовим джерелом відбудови мають бути конфісковані активи росії і російських олігархів, які становлять, за різними оцінками, від 300 до 500 млрд доларів.

Читайте також: Швидкі рішення, піт і сльози. експерти про те, Як відбудовувати україну

Як пише ЕП, план розрахований на 10 років – з 2023 року і до 2032 року – і відбуватиметься у дві хвилі. Перша триватиме у 2023-2025 роки, у які планується втілити більшість із зазначених проєктів – 580. Ці три роки коштуватимуть понад 350 млрд доларів. Друга хвиля міститиме меншу кількість проєктів, але потребуватиме більшого фінансування – понад 400 млрд доларів. При цьому у плані закладено, що українська економіка протягом цих 10 років зростатиме на 7% щороку.

Найдорожчими програмами є відновлення та модернізація житла та інфраструктури регіонів, на яку необхідно 150-250 млрд доларів, а також розширення та інтеграція логістики з ЄС, яка коштуватиме 120-150 млрд доларів. На енергетичну незалежність та зелений курс потреба сягає 150 млрд доларів.

Читайте також: ЄС має створити план відбудови України на 100 млрд євро

На макрофінансову стабільність знадобиться 60 – 80 млрд доларів, на забезпечення конкурентного доступу до капіталу – 75 млрд доларів. На розвиток секторів економіки з доданою вартістю необхідно 50 млрд доларів, стільки же – на сектор оборони. 

Серед інших масштабних програм – відновлення та модернізація соціальної інфраструктури та розвиток систем культури і спорту, фінансування яких оцінюється в 20-35 млрд доларів кожна.

Загальну суму у 750 млрд доларів планують фінансувати так:

  • 250-300 млрд доларів завдяки партнерським грантам на оборону, критичне фінансування надзвичайного стану, відновлення житла та інших обʼєктів, розвиток інфраструктури як частини ЄС тощо.

  • 200-300 млрд доларів кредитними коштами від партнерів, з яких профінансують модернізацію інфраструктури, енергетичні проєкти, підтримку фінансової системи та співфінансування приватних інвестицій.

  • 250 млрд доларів завдяки приватним інвестиціям в інфраструктурні проєкти, сектори з доданою вартістю та інші комерційно вигідні інвестиції.

 Він зазначив, що план відновлення країни містить 24 томи напрацювань Національної ради відновлення України. 

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляв, що ЄС має розробити план відбудови України після війни на 100 млрд євро коштом Євросоюзу. А прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що країни Заходу розроблять аналог Плану Маршалла для відновлення України після завершення війни з Росією.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!