У МОЗ кажуть, що епідемія Covid-19 пішла на спад

2070 0
Вчені ж Національної академії наук України, відповідно до свого дослідження вважають, що кількість смертей ще зростатиме і лише наступного тижня епідемія спадатиме.
Фото: УП

Фото: УП

Зростання кількості хворих тривало до початку квітня, а зараз у багатьох регіонах ситуація починає стабілізуватися. Спад захворюваності по Україні спостерігається вже 10 днів. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на своїй сторінці у Фейсбуку.

Читайте також: За що платить Сovid-пацієнт і скільки коштує день у львівських лікарнях

За його словами, учора був перший день, коли кількість виписаних із лікарень перевищила на 22,8% кількість госпіталізованих. Декілька областей, зокрема, Івано-Франківська і Закарпатська, вийшли з червоної зони.

«Якщо подивитися на рівень госпіталізації, минулого тижня до лікарень потрапили на 2 тисячі пацієнтів менше, ніж позаминулого. Також бачимо зниження кількості тих, хто захворів», – каже міністр.

Водночас, як заявляють вчені Національної академії наук України у своєму дослідженні, яке провели 7-13 квітня, кількість смертей ще зростатиме і лише наступного тижня піде на спад. За їхніми даними, цифри офіційної статистики можуть бути спотворені через нерегулярність внесення застарілих випадків. Проте динаміка зменшення загальної кількості позитивних ПЛР-тестів (з 33,3% до 32,4%) показує, що період плато пройдено і почалося спадання. Так, вчені фіксують зниження кількості нових виявлень у більшості областей.

У НАН вважають, що пік смертей через Covid-19 Україна ще не пройшла, тому початок зменшення смертей можна очікувати наступного тижня.

Читайте також: Вірус справді змінився. Яким зараз є портрет хворого на Covid

«За кількістю нових госпіталізацій країна зараз проходить піковий період. Зменшення госпіталізацій очікується приблизно через два тижні. Кількість нових госпіталізацій почала повільно знижуватись, але наповненість ліжок, забезпечених подачею кисню, все ще зростає», – кажуть вчені.

Так, кількість пацієнтів на апаратах штучної вентиляції легень (ШВЛ) зросла на 9%, а кількість хворих у відділеннях інтенсивної терапії – на 5%. Згідно з обчисленнями науковців, середня кількість нових випадків Covid-19 протягом 7-13 квітня становить 14,8 тисячі.

Нагадаємо, у четвер, 15 квітня, у Львові розглянуть можливість відновлення роботи промислових ринків, літніх майданчиків та офлайн навчання у початковій школі. Загалом, посилений карантин у Львові продовжили до 19 квітня. 

Наразі дитячі садочки у Львові працюють у режимі чергових груп для дітей, батьки яких працюють. Громадський транспорт – у режимі спецперевезень, а безкоштовний проїзд для всіх пільгових категорій призупинили.  Магазини непродовольчої групи та будівельних товарів працюють лише навинос та за попереднім замовленням. Непродовольчі ринки, а також змішані ринки (продовольчої та непродовольчої групи товарів), мають бути зачинені.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!