Україна скасувала мито на імпорт білоруських автобусів МАЗ

1269 0
Мінекономіки розпочало розслідування щодо фактів дискримінаційних дій з боку Білорусі за зверненням асоціації «Укравтопром».
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) скасувала спеціальне мито на імпорт автобусів, вантажних та спецавтомобілів з Білорусі у розмірі 35% митної вартості, яке почало діяти з 2 травня цього року. Відповідне рішення від 6 грудня опублікували в газеті «Урядовий кур'єр» у середу, і воно набуло чинності з моменту опублікування, – передає «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляли, Мінекономіки розпочало розслідування щодо фактів дискримінаційних дій з боку Білорусі за зверненням асоціації «Укравтопром». Українські підприємства, що випускають автобуси всіх класів, неодноразово звертали увагу на створення сприятливих умов для домінування на ринку білоруських транспортних засобів за наявності кількох вітчизняних виробників.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Рішенням від 16 квітня цього року встановила дискримінаційні факти та недружні дії з боку Білорусі щодо українських підприємств автомобілебудування та вжили адекватних, на думку комісії, заходів.

За даними Держмитслужби, у 2020 році за загальним кодом 8702 (моторні транспортні засоби для перевезення понад 10 осіб, включно з водієм) в Україну ввезли з Білорусі автобуси на 38 млн доларів (60% загального імпорту) за повної відсутності експорту.

Вантажівки повною масою 5-20 тонн з Білорусі ввезли на 10,4 млн доларів, понад 20 тонн – на $34,13 млн (експорту не було), спецавтомобілів за кодом 8705 10 00 00 – на 4 млн доларів (експорту з України не було), за кодом 8705 90 80 90 – на 5,76 млн доларів (вивезено на 0,05 млн доларів).

Водночас дистриб'ютор Мінського автозаводу Торговельний дім «МАЗ-Україна» оскаржив це рішення в суді та зміг домогтися ухвали Окружного адміністративного суду Києва від 6 травня щодо його призупинення. У липні цей вердикт підтвердили в апеляційній інстанції, а на початку листопада його підтвердив Верховний Суд.

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

«МАЗ-Україна» у своєму адміністративному позові просив визнати дії МКМТ та Мінекономіки протиправними, а рішення недійсними, зокрема, вказуючи на те, що «МАЗ-Україна» уклав договори на постачання продукції в Україну на суму понад 181 млн грн за ціною, яка враховувала спецмито, тобто до розгляду справи по суті контрагенти можуть розірвати договори поставок.

Нагадаємо, що у Львові була дискусія про закупівлю автобусів. Міський голова Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці раптом написав, що Європейський інвестиційний банк, який кредитує Львів для закупівлі 100 низькопідлогових автобусів, буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною.

Львів раніше вже закуповував МАЗи, що Андрієві Садовому неодноразово закидали опоненти під час минулорічної виборчої кампанії, тож він у своїх виступах наголошував на співпраці з українськими виробниками.

У тендері на купівлю 100 нових автобусів за кошти Європейського інвестиційного банку перемагала білоруська компанія. Такий висновок експертів Європейського банку, однак міський голова Львова Андрій Садовий заявив про те, що місто відмовляється від того, аби купувати білоруські МАЗи і буде оголошувати новий тендер. Детальніше читайте за посиланням



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!