«Україна у фокусі». Зеленський виступив на відкритті кінофестивалю у Каннах

1382 0
На підтримку України на кінофестивалі представили спеціальну програму.
Фото: REUTERS/Eric Gaillard

Фото: REUTERS/Eric Gaillard

Президент Володимир Зеленський виступ на відкритті 75-го міжнародного Каннського кінофестивалю, що стартував 17 травня у Франції. Під час церемонії, що традиційно відбувалася у Палаці фестивалів і конгресів, Зеленський звернувся до членів журі та гостей, подякувавши кіноспільноті за підтримку України, пише НВ.

«Я впевнений, що диктатор програє. Ми переможемо у цій війні», — сказав Зеленський. Зала стоячи аплодувала президентові України.

Мішель Хазанавічус та команда фільму Ріж

 

Зазначається, що у відповідь на військове вторгнення росії в Україну оргкомітет Каннського кінофестивалю не допустив до участі російську делегацію, засудив агресію росії проти України, а також підтримав рішення режисера Мішеля Хазанавічуса перейменувати свій фільм з початковою назвою «Z» на «Coupez! (Ріж)». До речі, стрічка стала фільмом-відкриттям фестивалю в Каннах.

На знак підтримки України на кінофестивалі була представлена програма «Україна у фокусі». У програмі «Двотижневик режисерів» покажуть фільм «Памфір» режисера та сценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука, а у конкурсній програмі Особливий погляд візьме участь фільм «Бачення метелика (Butterfly vision)» режисера та сценариста Максима Наконечного. Також там покажуть покажуть фільм «Маріуполіс 2» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, якого вбили російські окупанти в Україні на початку квітня.

Президент Каннського кінофестивалю Венсан Ліндон, актриса Джуліана Мур, ведуча Вірджинія Ефіра та члени жюрі

Присутня на фестивалі у Каннах українська кінорежисерка Ірина Цілик написала, що не могла стримати сліз, коли до усіх присутніх звертався український президент.

«Не думала, що можу розплакатися під час відкриття Каннського кінофестивалю, але зненацька поміж усього цього шику-блиску оголосили, що на зв‘язку президент України. І вся зала, всі ці люди в золотих сукнях і діамантах, піднялися в єдиному пориві, я від несподіванки лила сльози, слухаючи мого президента, а Аґнешка Холланд приобіймала мене на знак підтримки. Що ж, це було сильно, дякую. А ще про війну в Україні згадав Форест Вітакер. Недаремно, він завжди був одним з улюблених моїх акторів», – написала вона у Facebook.

Каннський кінофестиваль триватиме до 28 травня, коли на церемонії закриття вручать нагороди фільмам-переможцям.

Фото REUTERS


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!