Україна наступного тижня повернеться до адаптивного карантину. Деталі

1887 0
Карантин попередньо діятиме до 30 квітня.
Фото: freepik

Фото: freepik

Україна повернеться до адаптивного карантину з наступного тижня, 24 лютого. Відповідне рішення ухвалив уряд сьогодні, 17 лютого, передає Українська правда.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

«Хочу анонсувати повернення до моделі адаптивного карантину, коли в межах області встановлюватиметься той чи інший рівень карантинних обмежень в залежності від епідеміологічної ситуації», – сказав прем'єр Денис Шмигаль.

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, Україна наразі на 34-му місці в Європі за смертністю на мільйон населення, тоді як у Великобританії смертність у три рази вища, а у Франції – у 2 рази вища, ніж в Україні.

Міністр додав, що на території країни з 24 лютого діятимуть 4 рівні адаптивного карантину – зелений, жовтий, помаранчевий і червоний. Водночас, будуть введені і деякі послаблення карантину.

Читайте також: Трирічну дівчинку з ковідною пневмонією, яка майже місяць перебувала на ШВЛ, відключили від апарату

Жовтий рівень буде базовим для всієї країни, доки не буде досягнуто зеленого або червоного рівня.

На жовтому рівні дозволять проводити культурні і спортивні масові заходи, якщо для 1 особи передбачені 4 кв метри площі або з наповненістю залу до 50% (раніше було 5 кв.м на одну особу). Також буде дозволено відвідування закладів освіти групами не більше 20 осіб. Футбольні матчі можуть проводитись із глядачами, але з певними обмеженнями їх кількості на трибунах. Крім того, ресторанам, барам та іншим закладам харчування дозволять працювати до 24:00 (раніше було до 23:00).  

Помаранчевий рівень вводитимуть, коли буде перевищений один з показників (завантаженість ліжок з киснем для ковідних хворих – понад 65%, кількість тестувань протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення менше 300, кількість госпіталізацій з коронавірусом на 100 тисяч населення більше 60, коефіцієнт виявлення хворих на коронавірус під час тестування – більше 20%, зростання загальної кількості госпіталізацій за 7 днів – більше 50%).

Червоний рівень в регіоні вводитимуть, якщо буде перевищено два показники з вищенаведених упродовж 3 днів поспіль. На червоному рівні будуть діяти ті обмеження, які діяли під час суворого карантину у січні: закриті ТРЦ, ринки, заклади громадського харчування, кінотеатри, театри, заклади освіти (окрім дитячих садків і початкових класів у школах), спортзали, басейни тощо. 

Відповідно до нього у галузі освіти забороняється відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом Covid-19 перебуває понад 50% учнів і персоналу закладу. Також заборонено проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі учнів з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів). Червоний рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я.

У разі встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки продовжуватимуть роботу дитсадки та спеціальні заклади освіти, учні 1-4 класів навчатимуться у звичному режимі. Для всіх інших запровадять дистанційне навчання.

Читайте також: Унікальний випадок. У Львові 51-річну жінку із Covid-19, яка 47 днів перебувала у реанімації, первеели у звичайне відділення

Нагадаємо, що через поширення коронавірусу 12 березня 2020 року по всій території України запровадили карантин. Через це у Львові тоді закрили всі ТРЦ, магазини, ресторани, кафе та заклади культури, натомість працювали лише продуктові магазини, аптеки та АЗС, а за порушення карантину ввели штрафи. 11 травня карантин послабили, зокрема у Львові дозволили відкрити парки, сквери та літні майданчики ресторанів. А з 12 травня відкрили перукарні та салони краси. 15 травня в місті дозволили роботу візових центрів та магазинів з одягом, білизною, взуттям, а також продовольчих ринків.

Після цього карантин в Україні продовжили до 22 червня, але зробили його адаптивним. Тоді міські та обласні комісії ТЕБ і НС могли самостійно посилювати чи послаблювати карантин у регіонах, зважаючи на певні критерії. У жовтні 2020 року уряд продовжив дію адаптивного карантину до кінця року. У листопаді Кабмін підтримав перехід до загальнодержавного карантину з обмеженнями, які відповідають помаранчевому рівню епідеміологічної небезпеки. 11 листопада Кабмін затвердив так званий «карантин вихідного дня». А з 8 до 24 січня діяв локдаун з посиленими обмеженнями. Після нього Україна вийшла із посиленого карантину і повернулася до тих обмежень, які діяли у грудні 2020 року.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!