Профіцит в енергетиці. В Міненерго розповіли, як Україна закінчує опалювальний сезон

975 0
З жовтня 2022 по енергетичній інфраструктурі росією було здійснено 31 повітряну атаку, з яких 14 масовані ракетні удари і 17 – атаки групами дронів-камікадзе.
Колаж: Українська енергетика

Колаж: Українська енергетика

На завершення опалювального сезону Україна виходить з профіцитом потужності, з достатніми запасами газу та вугілля, а головне – досвідом та підтримкою потужної міжнародної коаліції, на цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко під час розширеного засідання президії конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

За його словами, воєнний вплив на українську енергосистему зі сторони агресора був безпрецедентним. Загалом з жовтня 2022 по енергетичній інфраструктурі росією було здійснено 31 повітряну атаку, з яких 14 масовані ракетні удари і 17 – атаки групами дронів-камікадзе. Були вражені ключові енергетичні об’єкти – теплові електростанції, теплоелектроцентралі, гідро- та гідроакумулюючі станції, підстанціі системи передачі. Крім того, частина генеруючих потужностей перебуває під тимчасовою окупацією.

«У найбільш критичний період кількість відключених споживачів перевищувала 13,5 млн точок обліку – це понад 80 % абонентів», – повідомив міністр.

Проте, за його словами, незважаючи на ці руйнування, українські енергетики змогли зберегти енергосистему цілісною: «Колапсу, на який так сподівався ворог, не трапилось».

Міністр підкреслив, що вже 21 день поспіль в енергосистемі забезпечується баланс попиту і пропозиції без обмежень споживачів. Це було досягнуто за рахунок дострокового завершення ремонтів на енергоблоках АЕС, оперативного відновлення низки енергоблоків теплової генерації, сприятливої погоди, зростання виробництва електричної енергії на ГЕС та збільшення генерації на сонячних електростанціях.

«Ми виходимо із складної зими повністю забезпечені паливом – станом на 3 лютого запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ становлять 1160 тис. тонн. Це на 375 тис. тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Запаси природного газу в підземних сховищах України складають – 9,7 млрд м куб (близько до торішніх обсягів)», – зазначив Герман Галущенко.

Очільник Міненерго наголосив, що вже почалася підготовка до наступного опалювального сезону. Зокрема проводяться ремонти пошкоджених генеруючих потужностей, які доцільно відновлювати. Здійснюється відновлення системи передачі і систем розподілу, реалізуються проєкти з будівництва малої газової генерації, розосередженої по населених пунктах і окремих споживачах.

Також передбачається активний розвиток відновлюваної енергетики, як промислових об’єктів, так і малої відновлюваної генерації на стороні споживачів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!