Україна зробила перший крок до децентралізації: що зміниться?

3232 0
Народні депутати України запустили в країні процес передачі повноважень на місця. Парламентарії проголосували за прийняття проекту постанови про включення в порядок денний сесії законопроекту про зміни до Конституції і направлення його до Конституційного суду.
фото: www.photoukraine.com

фото: www.photoukraine.com

Зміни до Основного закону були напрацьовані Конституційною комісією, презентував їх президент Петро Порошенко. “Децентралізація наближає владу до людини. Не потрібно виїжджати за межі міста, щоб вирішити більшість проблем”, – сказав Порошенко, презентуючи реформу. Окрім того, в цілому ці зміни схвалила і Венеціанська комісія.

Згідно з проектом закону, представленому в парламенті, в адміністративно-територіальний устрій країни будуть внесені такі зміни:

Територія України буде розділена на громади. Саме громади будуть первинної одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України і їм буде делегована левова частка повноважень.

• Повноваження в системі органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів різних рівнів будуть розділені за принципом субсидіарності. Органи місцевого самоврядування в межах закону наділяються правом вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і яке перебуває у віданні якого-небудь іншого органу.

• З конституційного регулювання вилучаються місцеві державні адміністрації (ОДА) та скасовується інститут голів місцевих державних адміністрацій.

• Передбачається створення виконавчих органів місцевого самоврядування громади, які є підконтрольними і підзвітними раді громади.

• Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти, у комунальній власності територіальної громади; місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів.

Читайте також: Децентралізація по-львівськи: як це буде

• Для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування пропонується ввести інститут префектів. Проектом передбачено, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів України президент України. Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Право розпуску органів місцевого самоврядування органами центральної влади залишиться. Так, у разі прийняття головою громади, радою громади, районною, обласною радою акту, який не відповідає Конституції України, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності або загрозу національній безпеці, президент України зупиняє дію відповідного акту з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, склад ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого. У разі визнання Конституційним Судом України акта глави громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

Читайте також: 7 фактів про новий адміністративний поділ України

• Законопроектом враховано Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року. Відповідно до нього, в законопроекті передбачено, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Тобто норму про особливості місцевого самоврядування на частині території Донбасу до Конституції пропонується внести, але конкретний статус буде визначений іншим законом.

Варто зауважити, що децентралізація не зачепить сферу оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, верховенства права, дотримання прав і свобод людини – повноваження залишаться у центральної влади. Після першого голосування в парламенті зміни до Основного закону має схвалити Конституційний Суд України, після чого на наступній сесії Верховної Ради вони знову будуть винесені в сесійний зал для остаточного голосування.

Джерело: finance.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!