«Українець зрозумів, що це його держава і іншої не буде». Антипович про ривок під час війни

1670 0
Зараз 10 з 10 українців ідентифікують себе як громадянин України.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

До війни абсолютна більшість українців відчували розчарування, думаючи про державу. Кожен п’ятий громадянин соромився своєї країни. Натомість зараз таких людей немає взагалі, сприйняття власної держави суттєво змінилося. Про це під час ток-шоу «Акценти Твого міста» повідомив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Читайте також: «Головне для України – виграти війну. Про вступ поговоримо пізніше», – представник НАТО

«Вся наша війна і наш супротив спричинений тим, що ми боронимо свою незалежність. Ми стали єдині з початку війни як громадяни України. Оце найбільш відчутний ривок, тому що змін дуже багато, але він найбільш відчутний з точки зору майбутнього державотворення. Українець зрозумів, що це його держава і іншої не буде, і він не хоче», – каже соціолог.

З його слів, дані соціологічних досліджень свідчать, що путін зробив для України та українства більше, ніж 30 років незалежності, або ж більше, ніж будь-який з українських президентів. Якщо рік тому 8 з 10 українців ідентифікували себе як громадянин України, то зараз таких 10 з 10. Крім того, раніше 3 з 10 українців називали себе європейцями, а за нинішніми показниками таких 6-7.

«Українець в час війни згуртувався, почав відчувати свою спільність з цією землею, територією, на якій він живе, він її почав називати своєю державою і боронити свою незалежність. Ставлення до держави змінилося, і воно так само змінилося як до інституту держави», – зауважує Олексій Антипович.

Він також додає, що 75% українці зараз вважають, що держава рухається в правильному керунку. І тут йдеться не про статистичну оцінку, а про напрямок, куди ми йдемо, який є вірним, бо ми «ми відбиваємо напад, ми відстоюємо власну незалежність і ми відстоюємо майбутнє наших дітей в нашій державі».

Читайте також: «Росія приречена». Експерт про паузу у війні, Китай та військову реформу

Після війни та перемоги нашої країни, вважає Олексій Антипович, буде продовжувати жити, і хоч доведеться докладати більше зусиль, ми усі це будемо робити. І точно вже ніколи українці не будуть рятуватися росією. Бо з кожним днем війни тільки зростає кількість українців, які вважають рф ворогом.

«Я вважаю, що як держава в нас буде просто неймовірне, міцне товариство громадян, яке буде триматися купою, яке буде захищати власні інтереси, яке ніколи не здасть державу. Але, з точки зору економічних інтересів чи власної роботи, звичайно, ми далі розділимось», – каже соціолог Олексій Антипович.

Про те, як війна змінила українців та чи змінилися наші цінності за чотири місяці повномасштабного вторгнення, дивіться у ток-шоу «Акценти Твого міста» розмову ведучого Андрія Сайчука та директора соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича. 

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!