Україні ще доведеться поборотися за танки та у Жовкві хочуть створити транспортний хаб. Підсумки доби

1433 0
Нині 21 січня та 332 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото:ОП

Фото:ОП

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 12:41, відбій о – 14:26. Відбувся зліт ворожої авіації з аеродрому в білорусі.

Акцент дня: Західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі «Рамштайн», про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Разом з тим, він доручив підготуватися своєму міністерству до «дня, який, можливо, настане».

За його словами, враження, що Німеччина блокує таке рішення, є хибним. «Є вагомі аргументи на користь поставки, є вагомі аргументи проти», – сказав міністр оборони Німеччини, додавши, що він поки що не може сказати, яким буде рішення і коли воно буде ухвалене.

Як заявив у своєму відеозверненні президент Володимир Зеленський, Україні ще доведеться поборотися за постачання сучасних танків, але «щоденно ми робимо сильнішою очевидність безальтернативності того, що рішення про них має бути ухвалене». За його словами, не все можна публічно оголошувати, про що ведуться розмови у форматі «Рамштайну». Це закрита дискусія, але загалом можна підсумувати, що він зміцнить стійкість України.

Разом з тим США оголосили про новий пакет військової допомоги на суму 2,5 млрд доларів. «Цей пакет надає додаткові боєприпаси NASAMS і системи протиповітряної оборони «Авенджер», щоб допомогти Україні протистояти низці загроз малої та середньої дальності та зміцнити ешелоновану протиповітряну оборону України», – зазначили в Міноборони США.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Новоселівське, Площанку і Червонопопівку Луганської області та Білогорівку, Роздолівку, Васюківку, Красну Гору, Ягідне, Бахмут, Предтечине, Водяне і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 20 ударів по районах зосередження ворога та 4 – по позиціях його ЗРК. Уражено пункт управління і склад боєприпасів окупантів. Також наші захисники збили 2 розвідувальні БпЛА «Орлан-10» та «Мерлін-ВР».

Противник щодня зазнає втрат. Понад 300 поранених окупантів лікуються тільки у хірургічному відділені міської лікарні Старобільська Луганської області. У лікарні Нижніх Сірогозів на Хернсонщині замінено усіх лікарів, там тепер лікують лише особовий склад окупаційних військ. Подібна ситуація склалась і у Каланчаку, куди завезли медперсонал з Криму. Приходити до лікарні місцевим заборонено.

Читайте також: Київ виключили з переліку територій можливих бойових дій. Наказ затверджений за погодженням із Міністерством оборони.

Ключові події:

1. На Львівщині відзначатимуть День Соборності України. 22 січня у Львові в церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, що на майдані св. Івана Павла ІІ Папи Римського, 1, проведуть екуменічну молитву «За Україну та її захисників». А також відбудеться ревю звитяжної пісні «В єдності сила народу»;

2. Верховний суд визнав будівництво 50-поверхівки на Шулявці в Києві незаконним. Судова тяганина була розпочата в 2021-го. Позиція міста була в невідповідності намірів забудови вимогам містобудівної документації;

3. Садовий заявив про облаштування транспортного хабу у Жовкві – поки це на рівні ідеї. Спершу про це стало відомо під час виступу міського голови Львова Андрія Садового на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, згодом інформацію у коментарі Tvoemisto.tv підтвердив міський голова Жовкви Олег Вольський.

Така ідея виникла після рішення «Укрзалізниці» прокласти три вузькі шляхи європейського стандарту: з Варшавського напрямку, з Кракова та з Угорщини. Садовий зазначив, що Львів готує конференцію, на якій презентуватимуть нові транспортні проєкти, пов’язані з інтеграцією з європейською залізничною інфраструктурою. Він обговорював цю конференцію наприкінці минулого місяця у Брюсселі з директорами різних департаментів ЄС, зокрема, мав зустріч із транспортним департаментом.

Читайте також: У Львові обрали переможця конкурсу на будівництво ЖК та центру реабілітації «Незламні». Проєктований обʼєкт стане муніципальним житлом та частиною Національного реабілітаційного центру UNBROKEN, де проживатимуть люди, що проходять реабілітацію у місті Львові. Планують збудувати багатоквартирні житлові будинки з прибудованими приміщеннями громадського призначення;

4. Історія вже не обов’язкова. Як цьогоріч випускники вступатимуть в університети. Знову складатимуть національний мультипредметний тест замість зовнішнього незалежного оцінювання. Обов’язковими предметами для складання визначили українську мову та математику, ще один предмет випускники обиратимуть самостійно.

Читайте також: Із понеділка у львівських школах почнеться другий навчальний семестр. Кожна школа самостійно визначає форму з огляду на укриття.

Та: Учні молодших класів львівських шкіл відтепер щодня ходитимуть на прогулянки. Це відбуватиметься в межах навчального процесу та за будь-якої погоди;

5. У Львові та області оголосили на нині штормове попередження. На дорогах буде ожеледиця. Уночі місцями буде налипання мокрого снігу, слабка ожеледь. Прогнозують також північно-західний вітер, 3-8 м/с. Температура впродовж доби коливатиметься від 3° морозу до 2° тепла;

Читайте також: «Як фенікс». Історія церкви святого Івана Хрестителя у Львові. У день Різдва святого Івана Хрестителя, Тvoemisto.tv розповіло про один із найстаріших храмів Львова, названий його іменем, що на вулиці Ужгородській, 1. Цей храм досить легко знайти. За легендою його побудували для угорської принцеси Констанції.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!