Українське кіно: 8 новинок осені

3316 0
На другу суботу вересня традиційно припадає День українського кіно. Це добрий привід поглянути, які вітчизняні стрічки чекають на нас у перспективі. І логічно почнемо з найближчого – з прем’єр цієї осені.
Фото: youtube.com, cultua.media, ukrkino.com.ua, comiccon.kiev.ua, tsn.ua

Фото: youtube.com, cultua.media, ukrkino.com.ua, comiccon.kiev.ua, tsn.ua

«Брати. Остання сповідь»

Режисер: Вікторія Трофименко

Поетичну та драматичну історію складних стосунків двох братів на тлі зачарованих карпатських краєвидів ми зможемо побачити вже незабаром. Після мандрівки фестивалями та збору цілого багажу нагород картина виходить в український прокат 24 вересня.

«Гетьман»

Режисер: Валерій Ямбурський

Дев’ять років минуло з виходу попереднього повнометражного художнього фільму про Богдана Хмельницького, і тепер на нас чекає новий погляд на життя легендарного гетьмана. Вже в жовтні ми матимемо змогу побачити, наскільки близьким для нас, сучасних українських глядачів, виявиться один з «головних героїв» підручника історії за восьмий клас та, за сумісництвом, постать з 5-гривневої купюри.

«Політ золотої мушки»

Режисер: Іван Кравчишин

Яскрава екранізація колоритних оповідань Пана Марциняка (Богдана Волошина) має жанр «української наївної комедії» і представляє Галичину у такому собі «Кустуріца-style». Прем’єру фільму також намічено на жовтень – можливо, як ще один засіб для боротьби з осінньою хандрою?

«Загублене місто»

Режисер: Віталій Потрух

Зйомки фантастичної картини про зону відчуження, паралельні світи та мандрівки в часі проходили ще в 2012 році, але з’явиться в кінотеатрах вона тільки в жовтні 2015-го. На жаль, такий довгий шлях на екрани не є чимось незвичайним для українських фільмів. Але ми не полишаємо надії побачити у розкладі найближчого кінотеатру і ці, поки що не готові до виходу, стрічки:

«Окупація»

Режисер: Валеріу Жєрєгі

Українсько-молдавсько-румунський фільм про Холодноярську республіку та її боротьбу з більшовиками, судячи з анотацій, має бути не лише історичною драмою, а ще й детективом. Уява жваво малює такого собі «Ад’ютанта його високоповажності»-навпаки, і розумієш, що побачити це було б дійсно цікаво.

«Толока»

Режисер: Михайло Іллєнко

Романтична балада за мотивами творів Шевченка і водночас роздум про драматичну українську історію мала б з’явитися на наших екранах ще в березні 2014 (до 200-річчя з дня народження Кобзаря), але… наразі зйомки призупинено. Віталій Лінецький, виконавець однієї з ролей у картині, пішов з життя влітку 2014. А влітку 2015 було мобілізовано виконавця однієї з головних ролей Дмитра Лінартовича (до речі, ми зможемо побачити його у «Гетьмані», де він грає Тугай-Бея).

«Максим Оса»

Режисер: Іван Сауткін

Екранізація захопливого коміксу Ігоря Баранька про хвацького хорунжого Корсунського полку Максима Осу – справжня подія для українського кіно, але і цю стрічку не оминули труднощі з фінансуванням. Втім, творці сподіваються, що виробництво фільму буде завершене 2016 року. А ми сподіваємося разом із ними.

«Пісня пісень»

Режисер: Єва Нейман

І наостанок – фільм за мотивами оповідань Шолом-Алейхема. Цьогорічний тріумфатор Одеського міжнародного кінофестивалю та учасник Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах. Офіційно прем’єра картини відбулася влітку – на фестивалях, тому ми просто чекаємо на новини про широкий прокат.

Як ми вже побачили, дочекатися цього інколи буває нелегко. Так, це робить кожну прем’єру кожного українського фільму особливою, але й неймовірно сповільнює розвиток української кіноіндустрії. Нам лишається тільки сподіватися, що незабаром все зміниться. І влаштовувати свої власні дні українського кіно – під час прокату відповідних картин.

Вищенаведений перелік фільмів не претендує на всеосяжність, тож, якщо ви не побачили тут вітчизняну стрічку, на вихід якої чекаєте, ми будемо раді бачити згадку про неї у коментарях.

Джерело: Inspired

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!