Українські банки змусять повертати кошти, викрадені з карток

3485 0
З 1 серпня банки будуть зобов'язані повертати клієнтам кошти, вкрадені шахраями з їх карт Visa. Винятком стане лише факт сприяння власника картки злочинцям.
Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Через півроку українці не будуть відповідати за крадіжку коштів зі своїх платіжних карт, – пише Financial club. З 1 серпня платіжна система Visa запровадить в Україні принцип нульової відповідальності для власників її карт. «Такий принцип працює в США дуже давно. Visa вирішила поширити його на весь світ. Якщо шахраї вкрали гроші з карти людини без її сприяння, то людина не несе відповідальності за це. Після проведення розслідування банк повинен буде повернути йому гроші, – розповіла директор з управління ризиками компанії Visa Лариса Макарова. – Ми даємо банкам півроку, щоб підготуватися і впровадити інструменти для цього».

В Україні питання крадіжки грошей з карт стоїть гостро. У минулому році Верховний суд виніс окрему правову позицію, в якій вказав, що банки зобов'язані власним коштом повертати клієнтам гроші, вкрадені з їх карт шахраями, якщо немає доказів, що клієнти самі спровокували крадіжку своїми діями або бездіяльністю. Проте банки часто відмовляють у поверненні коштів через те, що клієнт повідомив їх про крадіжку вже після здійснення неправомірної трансакції.

У Visa вважають таку позицію неправильною. «Клієнт приносить гроші в банк, кладе їх на карту, а банк говорить, що в разі чого він відповідальності не несе. Це в корені неправильно. Банки повинні вдосконалити свої системи безпеки, працювати зі страховими компаніями», – говорить Лариса Макарова.

До тих банків, які не виконуватимуть цю вимогу, Visa збирається застосовувати заходи впливу. Але які це будуть санкції вона не розголошує.

У Нацбанку пояснюють, що клієнти банків можуть користуватися такою прерогативою в своїх інтересах. «Раніше в законодавстві максимальна відповідальність власника платіжної картки становила 1,5 тис. грн. Але банки сказали, що у наших громадян не такий менталітет і вони будуть використовувати це проти банків. Були внесені зміни в законодавство, і від цієї норми відмовилися», – розповів начальник відділу департаменту платіжних систем НБУ Володимир Харченко.

Учасники ринку вважають, що довести вину клієнта в крадіжці грошей складно. «Незрозуміло, як оцінювати ситуацію, коли пін-код написаний на карті і вона втрачена. Або клієнт повідомив всі свої дані комусь, то хіба має банк відповідати за це?» – здивований начальник відділу моніторингу ризиків платіжних карт управління економічної безпеки Укрексімбанку Анатолій Денис.

Рівень фінансової грамотності українців залишає бажати кращого, тому вони можуть неусвідомлено розголошувати інформацію про свої карти. «60-65% клієнтів банків розголошують дані своїх платіжних карток третім особам. В основному, мова, звичайно, йде про пенсіонерів», - зазначає начальник відділу безпеки платіжних і карткових систем УкрСиббанку Дмитро Мороз.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!