Рада зробила крок, щоб дозволити чоловікам брати декретну відпустку

1240 0
Законопроєкт передбачає зміни до Кодексу законів про працю та Закону про «Про відпустки».
Photo by Peter Dlhy on Unsplash

Photo by Peter Dlhy on Unsplash

Депутати хочуть дозволити чоловікам брати декретну відпустку для догляду за дитиною. Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №3695,  який передбачає забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною. Про це інформує сайт Верховної Ради України.

За відповідний законопроєкт на засіданні 1 грудня проголосував 301 депутат.

Тож, закон передбачає:

  • право батька брати додаткову відпустку до 2 тижнів одразу після народження дитини;
  • рівні можливості брати відпустку по догляду за дитиною до 3 років для батька та матері
  • можливість для батька з багатодітної родини або родини, у якій є дитина з інвалідністю, брати додаткову відпустку для догляду за дитиною. 

Читайте також: В Україні пропонують запровадити декретну відпустку для чоловіків

Окрім того, Рада вносить зміни до Кодексу законів про працю та закону «Про відпустки», де право на оплачувану відпустку мають: 

  • чоловік чи дружина, яка народила дитину;
  • батько дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; 
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Окрім цього, чоловіки, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, зможуть просити про скорочення тривалості робочого часу за власний кошт.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!