Українські книжкові новинки. Що почитати у 2023 році

6592 0
Tvoemisto.tv підготувало підбірку книг українського виробництва, які вийшли у 2023 році.
Фото умовне

Фото умовне

«Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ XX століття»

Автор: Віра Агеєва

Видавництво: Віхола

Категорія: літературознавство

Нова книга Віри Агеєвої це мандрівка літературним Києвом початку ХХ століття. Авторка покаже Київ очима авангардних художників, бунтівних емансипанток, богемних поетів, Київ, у якому жили й творили, попри все, що відбувалося довкола, Київ, який вистояв, зберігши свою історію.

«Теорії змов. Як (не) стати конспірологом»

Автор: Максим Яковлєв

Видавництво: Віхола

Категорія: соціологія/політологія

У своїй книжці політолог-міжнародник Максим Яковлєв досліджує найрізноманітніші теорії змов та пояснює, як конспірологи бачать світ і за допомогою яких інструментів вони складають свої змовницькі мозаїки. У книзі розповідається про змови у спорті та на Євробаченні, про загибель принцеси Діани, перемогу Обами на виборах за допомогою маніпуляцій погодою, а також про те, що Римську імперію нібито придумала іспанська Інквізиція. Перша книга Янґа «Подорож вглиб себе» швидко стала бестселером на Amazon. 

«#Маріуполь #Надія»

Автор: Надія Сухорукова

Видавництво: Лабораторія

Категорія: мемуари/російсько-українська війна

Надія Сухорукова — маріупольська журналістка.  Уривки щоденника авторки уже звучали у всьому світі, але у цій книжці відтворена цілісна історія того, що пережили мешканці Маріуполя після вторгнення російської армії у місто.

 

«Леся Українка. Книги Сивілли»


Автор: Тамара Гундорова

Видавництво: Віват

Категорія: біографія/літературознавство

Ця книжка – це спроба переосмислити біографію Лесі Українки, у якій пе­реплелися хвороба і творчість, Україна і «чужина», політика й література, класика і сучасність, любов і смерть.

«Дніпрові пороги»

Автор: Дмитро Яворницький

Видавництво: видавець Олександр Савчук

Категорія: Історія України Культура. Цивілізації. Етнографія

Це перевидання раритетної книги Д. І. Яворницького «Дніпрові пороги» (1928 р.). Воно здійснене зі збереженням стилістики та нумерації сторінок оригіналу, але з усуненням друкарських помилок і неточностей. Для значної кількості світлин альбому віднайдено оригінали. Книгу доповнено сучасними передмовою, примітками та ілюстративним додатком з 29 ілюстрацій, більшість з яких публікується вперше. 

«Битва за Харків»

Автор: Дар'я Бура , Юрій Бутусов

Видавництво: Фоліо

Категорія: мемуари/російсько-українська війна з 2014 року

«Битва за Харків» містить інтерв’ю харків’ян 2015 рр. 

«Надзвичайна»

Автор: Вікторія Шваб

Видавництво: Віват

Категорія: комікси і графічні романи

Старшокласниця Шарлотта Тіллз потрапляє у фатальну автокатастрофу. Вона оживає, але вже з надзвичайними здібностями. Після повернення до життя Шарлотта може бачити, як помруть інші. Вона бачить і власну смерть тисячі жертв серед цивільного населення, зруйновані долі мільйонів українців через втрату близьких.

«Як начинити гадюку салом. Рецепт створення бізнесу на творчості»

Автор: Олександра Фідкевич

Видавництво: #книголав

Категорія: книги відомих бізнесменів

Олександра Фідкевич, директорка проєкту «Євген Клопотенко» має успішний досвід у бізнесі, тож написала про це книжку. «Як начинити гадюку салом» – це покрокова інструкція, з чого починати розвиток власної справи чи як стати професійним продюсером та заробляти на творчості. 

 

«Міста живих, міста мертвих. Історії війни у Бучі та Ірпені»

Автор: Євгенія Подобна

Видавництво: Фоліо

Категорія: публіцистика/ російсько-українська війна

Буча та Ірпінь перестали асоціюватись з лісом, санаторіями та дитячими таборами, з розміреним життям передмість столиці. Тепер одні тільки назви цих міст прошивають болем навіть тих, хто ніколи в них не бував.

 

«Босоніж на оливі»

Автор: Таїс Золотковська

Видавництво: Видавництво XXI

Категорія: сучасна українська проза

«Босоніж на оливі» – історія про те, що завжди можна і є куди й до кого повернутися, про те, що завжди можна змінити своє життя. Та попри все, у романі дуже багато любові, що повсякчас живить Анну. Це все те, що дозволило головній героїні не втратити в собі людину, стати сильною і незалежною особистістю, віднайти себе і щастя.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!