Українські книжки відзначено на найбільшому книжковому ярмарку світу

3286 0
На Франкфуртському книжковому ярмарку, що проходить у Німеччині з 19 по 23 жовтня, оголосили імена переможців. Українські книжки цього року відзначені у «Global Illustration Award» (кращі ілюстрації та обкладинки), «Stiftung Buchkunst» (зібрання найкрасивіших книг з усього світу) та каталозі «The White Ravens».

«Global Illustration Award 2016» – це щорічний конкурс, заснований International Information Content Industry Association та Франкфуртським книжковим ярмарком, який відзначає найкращі ілюстрації та обкладинки. Українська книжка вперше отримала перемогу у цій винятковій за своєю вагомістю та масштабом премії. Нагороду отримала творча майстерня «Аґрафка». Це – львівські художники Роман Романишин та Андрій Лесів. Саме вони створили обкладинку до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінґів, видану цьогоріч «Видавництвом Старого Лева» . При тому, що на нагороду було подано понад 10 000 робіт з понад 50-ти країн світу, книга потрапила у топ-20 категорії «Обкладинка».   

«Ця премія – ілюстрація того, якими талантами сповнений весь світ, – сказав на нагородженні «Global Illustration Award 2016» директор Франкфуртського книжкового ярмарку Юрґен Боос, –  Ще на початку переговорів про її заснування я вірив, що розголос і масштаб будуть саме такі  – і вибірка з 10 000 робіт свідчення цьому».

Ще дві українські книжки потрапили до каталогу «The White Ravens 2016» («Білі круки») – добірки найкращих дитячих та підліткових видань з усього світу, який готує Мюнхенська бібліотека для дітей та юнацтва.  

Це видання «Хто росте у парку» Катерини Міхаліциної. Ілюстрації до книжки створила Оксана Була. Представники рейтингу відзначили: «Це чудова маленька історія про відкриття себе для себе і про відчуття приналежності, також винятковий визначник рослин для маленьких читачів, з яким точно не занудьгуєш. Цю книжку без сумніву потрібно покласти в рюкзачок перед наступною екскурсією в парк чи за місто». Окрім «Хто росте у парку», цю відзнаку цьогоріч отримала українська книжка «Вітер з-під сонця» Оксани Лущевської (видавництво «Фонтан казок»).

Нарешті, шість книг додали до колекції «Stiftung Buchkunst», що об'єднує найкрасивіші книги світу 2016 на Франкфуртському книжковому ярмарку. І з них три були створені творчою майстернею «Аґрафка» та видані «Видавництвом Старого Лева»: «Війна, що змінила Рондо», «Шептицький від А до Я» авторства Галини Терещук та Оксани Думанської, «Чоловіки, жінки і діти» Юлії Мусаковської. Ще три українських видання, що потрапили до колекції:  The Ukrainian Academy of Art (видавництво «Родовід»), «Кайдашева сім’я» Нечуя-Лецького в оформленні Лєри Схємки (в-во «Основи»), «Ташенька і кактус» Слави Шульц (в-во «Астра»).

Підготувала Олена Ільків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!