Українські партії фінансуватимуться з бюджету. 5 фактів

1885 0
Верховна Рада України планує ввести фінансування партій за рахунок держбюджету. За відповідне рішення проголосували 245 нардепів
фото: www.pravda.lutsk.ua, solydarnist.org, kolo.poltava.ua, ua.golos.ua

фото: www.pravda.lutsk.ua, solydarnist.org, kolo.poltava.ua, ua.golos.ua

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2123а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції". За відповідне рішення проголосували 245 нардепів при 226 мінімально необхідних.

1. Як заявив один з авторів законопроекту - народний Сергій Лещенко, цей законопроект входить до пакету ЄС щодо запровадження безвізового режиму - так звана дорожня карта. "Пропонується, що будуть виділятися щорічно гроші для фінансування партій,які подолали 3% бар'єр. Тобто парламентські партії плюс партії,які не подолали бартер, але мають перспективи", - заявив Лещенко.

2. Планується відшкодування коштів на передвиборчу компанію. "Для того, щоб партії отримали доступ до коштів, вони мають демонструвати тотальну прозорість", - назначив нардеп.

3. За його словами, державне фінансування передбачається з 2017 р., але вже протягом 2016 р. партії мають звітувати про всі внески, які вони будуть отримувати. "Також передбачається введення обмеження на внески з боку фізичних осіб та юридичних осіб. Фізособи зможуть робити внески не більше 10 тис. грн., а юрособи - приблизно 400 тис. грн", - повідомив Лещенко.

4. Проектом передбачається запровадити (починаючи з 2017 року) пряме державне фінансування політичних партій. Таке фінансування здійснюватиметься у формі щорічного державного фінансування статутної діяльності партій, не пов'язаної із участю таких партій у виборах, та часткового відшкодування витрат партій на здійснення передвиборної агітації на виборах народних депутатів України. Такі форми фінансування сприятимуть активній діяльності партій не лише під час виборчого процесу, але і у міжвиборчий період.

5. Законопроектом передбачається запровадити облік таких коштів на спеціально відкритих з цією метою рахунках партій у банках, заборонити перерахування таких коштів до виборчих фондів, а також наділити повноваженнями щодо контролю за законністю їх використання Рахункову палату та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Джерело: РБК-Україна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!