Українські полярники знайшли в Антарктиді льодовикову печеру. Фото

2522 1
Виявилося, що печера насправді втричі більша, ніж вважали раніше.
фото: мон

фото: мон

Українські полярники віднайшли «загублену» льодовикову печеру в Антарктиді. Про це повідомляє пресслужба МОН.

Знахідка здивувала полярників. Виявилося, що печера насправді втричі більша, ніж вважали раніше. Загальна довжина ходів – близько 200 метрів, вони розташовані у три поверхи.

На нижньому маршруті учасники експедиції знайшли замерзле озеро, а наприкінці цього ходу – велетенський зал. Він заввишки 12 м (майже як чотириповерховий будинок), завширшки 8 м та завдовжки 30 метрів. У цьому залі виявили підльодну річку і два озерця, з яких науковці відібрали воду та лід для гідрохімічного аналізу та для подальших досліджень щодо наявності вірусів і бактерій за їхнім екологічним ДНК. Зразки льоду будуть збережені для докладнішого аналізу в лабораторіях України.

Окрім цього, на глибині близько 20 метрів від поверхні, в одній із льодових брил полярники знайшли перо птаха. Воно має досить широке опахало – тобто точно належить не пінгвіну. Чиє ж це перо і скільки йому років, дослідники ще мають з’ясувати. Для цього зразки пера теж планують доправити в Україну під час повернення експедиції.

Пошуками займалися учасники 24-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), що нині перебувають у річній «зимівці» на станції «Академік Вернадський».

Фото пресслужба МОН


Читайте також:
11 Вересня, 2019 10:53
666 ... молодці ! ... най ще пошукають в отій Антарктиді і ,може , знайдуть отой "наш газ" ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!