Українські сімейні ферми зможуть продавати продукцію в Європу

3283 0
Міністерство аграрної політики України підготувало зміни до закону «Про фермерські господарства», якими мають легалізувати невеликі фермерські господарства сімейного типу. На сьогодні близько 5 млн приватних селянських господарств України не є повноправними учасниками аграрного ринку і не мають статусу виробника сільськогосподарської продукції.
Фото: cuvarkuca.rs

Фото: cuvarkuca.rs

За словами міністра аграрної політики Ігоря Швайки, раніше при переході від статусу домогосподарства чи приватного сільського господарства в статус сільгосппідприємства на малі господарства лягало велике податкове та бюрократичне навантаження – багато дозволів, ліцензій та перевірок, пише Delo.ua.

Зараз близько 5 млн приватних селянських господарств України не є повноправними учасниками аграрного ринку і не мають статусу виробника сільськогосподарської продукції. «Це створює проблеми з виходом на ринок. Адже компанії і трейдери не мають змоги укладати з ними повноцінних угод», – скаже керівник напрямку «розвиток ринкової інфраструктури» проекту USAID «АгроІнвест» Микола Гриценко.

Згідно зі змінами, які пропонує міністерство, сімейні фермерське господарство можуть створювати і проводити таку діяльність виключно члени сім’ї, які спільно проживають на землі (на якій і проводять діяльність). При цьому, сімейне фермерське господарство має право залучати найманих працівників для виконання сезонних та специфічних робіт.

Після реєстрації сімейні ферми отримають право продавати свою продукцію як на продовольчих ринках, так і великим агрохолдингам. Це дуже вважливо в контексті підписання угоди про асоціацію з ЄС. Адже для того, аби українська компанія могла постачати свою продукцію на ринки Європи, весь ланцюжок постачання сировини (а на сьогодні практично всю сировину великі агрохолдинги закуповують у сільських господарств) має бути сертифікований і знаходитись в правовому полі.

З юридичним статусом сімейних ферм (юридична чи фізична особа-підприємець) та особливостями їх оподаткування у міністерстві, втім, наразі не визначились.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!