Політична реклама

Українські токсикологи радять бути обережними з овочами

1495 0
Овочевий сезон в Україні набирає обертів. Полиці супермаркетів та базарів щодня поповнюються свіжими порціями овочів і фруктів із закритого ґрунту. У Міністерстві охорони здоров ’я запевняють: все, що українці бачать сьогодні у продажу – безпечне, перевірене і якісне. Проте головний токсиколог Борис Шейман дотримується думки, що все це відносно. Смерть від отруєння займає 5-те місце в українському рейтингу смертності за 2011 рік.


Із початком овочевого сезону в Україні активізували свою роботу санітарно-епідеміологічні служби та система контролю безпеки ранніх овочів. Станом на 5 травня фахівці столичної санепідемстанції відібрали 64 проби ранніх овочів із закритого ґрунту, щоб встановити залишковий вміст нітратів. Перевищення допустимого граничного рівня нітратів не виявили. У міністерстві стверджують, що вся шкідлива продукція відсіюється. Якщо ж овочі продаються, значить – безпечні.

Проблема полягає в тому, що українці не довіряють державі, зауважує головний дієтолог МОЗ України Олег Швець.

«Що стосується овочів і фруктів, які є у продажу сьогодні, які вирощені у закритому ґрунті, можна споживати все. Все є безпечним. В тій кількості, яку ми, зазвичай, споживаємо, немає навіть теоретичної можливості отримання якихось токсичних доз нітратів чи хімічних сполук», – оптимістично запевняє Олег Швець.

Натомість його колега, головний токсиколог МОЗ України Борис Шейман не робить поспішних висновків і до питання безпечності продуктів підходить, швидше, по-філософськи. «Все є отрутою, ніщо не позбавлено отруйності. Лише доза робить отруту нешкідливою», – каже він.

У рейтингу причин смерті українців отруєння посідає 5 місце. Серед них дуже важко виділити саме харчові отруєння, відомо лише, що минулого року 120 смертей спричинило отруєння харчовими отрутохімікатами.

Як знешкодити нітрати в овочах у домашніх умовах

Як стверджують фахівці, визначити наявність нітратів у продукті «на око» чи на смак – неможливо, проте є низка способів, які дадуть змогу зменшити їх кількість або нейтралізувати дію в домашніх умовах.

«Для того, щоб знизити вміст пестицидів і нітратів, можна застосовувати такі методи, як миття проточною водою, очищення, термічна обробка. Також можна переробляти на соки ранні овочі чи фрукти», – розповідає лікар відділення гігієни харчування Київської міської санітарно-епідеміологічної служби Вікторія Бєляєва.

Окремо слід звернути увагу на особливості харчування дітей ранніми овочами. Варто виключити зі щоденного раціону зелень та свіжі соки, приготовані з тепличних овочей, оскільки у водянистій їжі нітратів значно більше. Решту ранніх овочів, а це томати, огірки та капуста, необхідно споживати у межах добової норми організму.

 

Джерело: Радіо Свобода


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!