Українські вчителі зможуть обирати профільні курси для підвищення кваліфікації

2780 0
Вони зможуть використовувати виділені державою на підвищення кваліфікації кошти та навчатися в обраних ними організаціях.
Фото: uk.etcetera.media

Фото: uk.etcetera.media

Учителі вже найближчим часом зможуть зарахувати собі як обов’язкове підвищення кваліфікації не лише навчання в інститутах післядипломної педосвіти, а й інші профільні курси. Про це йдеться на сайті МОН.

Відповідну постанову прийняли на засіданні Уряду. Щойно документ набере чинності вчитель зможе через рішення педагогічної ради зарахувати собі вже пройдене поза межами ІППО навчання.

Також передбачають, що з 1 січня 2020 року вчителі зможуть використовувати виділені державою на підвищення кваліфікації кошти та навчатися в обраних ними організаціях. Загалом з 2020 року механізм підвищення кваліфікації матиме такий вигляд:

1.Керівники закладів освіти після затвердження кошторису на рік оприлюднюють  загальний обсяг коштів, передбачений у цьому році на підвищення кваліфікації.

2.Протягом наступних 15 календарних днів з дня отримання зазначеної інформації кожен педагогічний та науково-педагогічний працівник, який має право на підвищення кваліфікації за рахунок зазначених коштів, подає керівникові пропозицію до плану підвищення кваліфікації на цей рік з інформацією про:

  • тему (напрям, найменування) відповідної програми (курсу, лекції, модуля тощо);
  • форми;
  • обсяг (тривалість);
  • суб’єкта (суб’єктів) підвищення кваліфікації;
  • вартість підвищення кваліфікації (у разі встановлення) або про безкоштовний характер послуги.

3.Педагогічна рада закладу розглядає та затверджує план підвищення кваліфікації на відповідний рік у межах коштів, затверджених у кошторису закладу освіти за всіма джерелами надходжень на підвищення кваліфікації на цей рік.

4.На підставі плану підвищення кваліфікації керівник закладу освіти (уповноважена ним особа) забезпечує укладання договорів між закладом освіти та суб’єктом (суб’єктами) підвищення кваліфікації про надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації на відповідний рік.

Читайте також: МОН планує зобов'язати всіх випускників володіти англійською мовою 

У договорі сторони можуть прописати, де та як саме організовують підвищення кваліфікації:

  • за місцем провадження освітньої діяльності суб’єкта;
  • та/або за місцем роботи педагогічних та/або науково-педагогічних працівників;
  • за іншим місцем (місцями);
  • та/або дистанційно.

 


ТЕГИ: вчителі, МОН

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!