Українські жінки запустили флешмоб на підтримку першої леді Олени Зеленської

8397 0
Жінки масово декларують своє право сидіти у невимушеній позі.
Фото: vogue.com

Фото: vogue.com

Американський журнал Vogue опублікував зйомки Олени Зеленської, фото якій робила культова фотографиня Енні Лейбовіц. На фотографіях у журналі Vogue та статті під назвою «Портрет хоробрості: перша леді України Олена Зеленська» показали першу леді України разом з чоловіком – президентом Володимиром Зеленським. Зйомки проходили в Офісі президента та на аеродромі в Гостомелі.

На обкладинці журналу Олена Зеленська постала у легкій молочній блузі, чорних штанах і чорних балетках. Її блуза була ледь відкритою, а сама перша леді сиділа на сходинці у вестибюлі, зручно склавши руки на колінах. Позаду неї можна побачити мармурові колони та мішки з піском для захисту від ймовірних обстрілів та осколків.

Проте поза, в якій її сфотографувала для журналу Vogue зіркова фотографка Енні Лейбовіц, викликала великий резонанс – від захоплення майстерністю фотографині і до різкого осуду. Історикиня моди Зоя Звиняцьківська ініціювала цілий флешмоб, закликавши публікувати під хештегом #sitlikeagirl фотографії, як треба сидіти.

«Я не думала, що це все настільки палатиме. Вже американці питають, що там в нас з фоткою дружини президента, і їм цитують мій пост, щоб пояснити. Я зовсім не фанатка Олени Зеленської, якщо що, але мене дуже вкурвило оце «як вона сидить?!», тому пропоную фоешмоб #sitlikeagirl – давайте покажемо, врешті-решт, як треба ото порядній жінці сидіти на сходах)», – написала вона.

На підтримку першої леді Олени Зеленської долучатися до флешмобу #sitlikeagirl відразу почали й користувачі соціальних мереж.

«І на злобу дня – як особа, вихована в супер-порядній галицькій родині скажу: Дівчата сидять/ходять/лежать як хочуть! Оце важливо в цій дискусії (кахи-кахи), все інше марнота. Я ше зроблю з сігарєткою або/і сємками фоточку, обіщаю, бо заїло. І раптом хто хоче щось сказати з приводу того, що я якось не так сиджу, вийдемо поговорити, скажете мені в вічі», – написала журналістка та дослідниця українського походження Устина Стефанчук.

Долучилася до флешмобу й львівська видавчиня та поетеса Мар’яна Савка.

«Сиджу на фото, сиджу на сходах, сиджу на сцені, на лавах, на землі, на траві, на обличчях... Саджу інших. То який там хештег відповідає на питання як мені сидіти?»,написала співачка Alyona.

Підтримала флешмоб колишня радниця міністра у Міністерство освіти і науки України Іванна Коберник, яка зазначила, що обурена хейтом Олени Зеленської «як вона сидить» і ще більше хейтом Енні Лейбовіц «як ви посміли так посадити першу леді».

«Слова мають значення. Ви, хейтери, намагаєтесь принизити нас усіх. Очевидно забуваючи, що наша країна тримається у нинішній війні, бо посміла бути такою, якою від нас не очікували. Посміла не притворятися і терпіти, а робити те, що треба нам, а те, що не комусь хочеться. Фотосесія в Vogue крута і справжня. Дуже шкода, що післяслід у світових медіа про архаїчну реакцію окремих українців на доречне ситуації фото обговорюватимуть в контексті «ну не зовсім в них європейські цінності...», – зазначила вона.

«Ні на що не натякаю. Просто є в мене така красіва світлинка»,написала засновниця Фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest» Юлія Капшученко.

Для довідки

72-річна Енні Лейбовіц – відома портретами зірок, видатних осіб та політиків. Вона є авторкою знаменитого знімка, на якому оголений Джон Леннон цілує одягнену Йоко Оно, що лежить поряд із ним. Героями її портретів для обкладинок Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue, The New York Times та інших ставали королева Єлизавета, Мік Джаггер, Майкл Джексон, Меріл Стріп, Леонардо ді Капріо, Майлі Сайрус, Джо Байден.

Фото Vogue.com та Фейсбук-сторінок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!