В Україні хочуть запровадити обов'язкову реєстрацію мобільних абонентів

1541 0
Телеком-компанії зобов'яжуть збирати персональні дані всіх користувачів.
фото: cdn0.dailydot.com

фото: cdn0.dailydot.com

Держспецзв'язку пропонує обов'язкову реєстрацію всіх абонентів мобільного зв'язку в Україні. Про це повідомляє pravda.com.ua.

Клієнтам стільникових операторів пропонують зберегти право укладати договір у письмовій або будь-який інший формі. Але, при цьому телеком-компанії зобов'яжуть збирати персональні дані всіх користувачів. Також держспецзв'язку пропонує поновити практику ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів.
 

Як пише в пояснювальній записці до законопроекту Держспецзв'язку, відсутність системи реєстрації абонентів та унікальних кодів мобільних пристроїв ускладнює проведення заходів з нацбезпеки "в умовах кібернетичних загроз".

За задумом Держспецзв'язку, у інших відомств з моменту прийняття закону буде тільки три місяці на підлаштування своїх нормативних актів.

Національна комісія з питань регулювання зв'язку у вівторок на черговому засіданні схвалила законопроект Держспецзв'язку, але зі значними зауваженнями. Регулятор пропонує збільшити перехідний період і розтягнути його на півроку. За цей час абоненти, які зараз отримують послуги анонімно, повинні будуть надати свої особисті дані операторам.

Читайте також: В Україні почнуть видавати id-паспорти з електронним цифровим підписом

НКРЗІ зі свого боку готується до нововведень. Вона розробила порядок реєстрації абонентів без укладення договору в письмовій формі, тобто prepaid-абонентів. Подати особисті дані можна буде і в електронній формі.

Другу частину законопроекту (щодо реєстрації IMEI-кодів) НКРЗІ порахувала дуже сірою. І сподівається на те, що адміністрація зв'язку її допрацює.

Про те, що запропонований законопроект далекий від досконалості, кажуть і представники мобільних операторів. "Закон написаний непрофесійно. Ми з ним не згодні!" - написав президент компанії Київстар Петро Чернишов.

Vodafone Ukraine готові підтримати зміни і готові реалізувати електронну реєстрацію абонентів за умови, що будуть дотримані інтереси клієнтів.

"Найголовніший ризик – це те, що частина абонентів, які не встигнуть зареєструватися, можуть залишитися, згідно із законопроектом, без послуг зв'язку", – розповідає прес-секретар Vodafone Ukraine Вікторія Павловська.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!