Політична реклама

Українським працедавцям та працівникам запропонують нові умови?

1155 0
Нова ініціатива Кабміну - законопроект "Про зайнятість населення" вже пройшов перше читання. Уряд зазначеним документом запропонував три головні новації: працевлаштування молоді, ослаблення оподаткування на малий бізнес, який створює легальні робочі місця, нарешті, допомога держави працівникові в разі звільнення та перекваліфікації, пише "Сегодня".

Передбачено, що якщо працедавець створить нові місця для молоді (перше робоче місце) і безробітних старших 50 років не менше ніж на два роки, то протягом одного року він звільняється від сплати єдиного соцвнеску (41,2% нарахувань на зарплату цих працівників). Однак у разі дострокового звільнення працівника працедавець зобов'язаний сплатити соцвнесок за весь період, відпрацьований звільненим.

Таке нововведення вигідне і працедавцям, і працівникам - останнім можуть платити за рахунок цього на 40% більші офіційні зарплати. Працедавці зі свого боку можуть уникати сплати до бюджету 41,2% нарахувань на ЗП за два роки, якщо працівник звільниться протягом цього часу за власним бажанням.

При стажуванні (навіть без зарплати) працедавець буде зобов'язаний видати працівникові трудову книжку з записом про проходження стажування. Наявність запису в трудову підвищує шанси на прийом на роботу, але не забезпечує роботою, як вимагають молоді люди. А три і більше записи про безкоштовну роботу і жодної - про прийом в штат, це радше мінус для працівника, тому таку книжку навряд чи покажуть під час співбесіди.

В оголошеннях про вакансії заборонено вказувати вік і стать кандидатів, вимагати відомості про особисте життя (національність, сімейний стан, віросповідання, партійність). На практиці ця норма навряд чи буде працювати, тому що працедавець все одно візьме потрібного йому працівника (за віком, статтю, сімейним станом) влаштувавши, наприклад, кастинг серед претендентів.

За новим законом, молоді фахівці, які уклали контракт (не менше 3 років) на роботу в селі (лікарі, вчителі, агрономи) відразу отримують підйомні у розмірі п'яти мінзарплат (5470 грн). Проте ця сума за такий тривалий час роботи на селі є занадто малою, тому на це підуть лише ті, кому і так готували місце в рідному селі, або через безвихідь.

Статус безробітного людина одержує з 1-го дня звернення до центру зайнятості (нині - з 7-го). Це дає право отримувати допомогу по безробіттю з перших же днів.

Особи старші за 45 років зі стажем роботи не менше 15 років отримають право на ваучер для безкоштовного перенавчання або підвищення кваліфікації в обраному ними виші. Така норма є досить суперечливою, бо вимагає додаткових затрат із бюджету. Це може призвести до скорочення виділених бюджетних місць для випускників шкіл - частину квоти віддадуть старшим особам.

Держава навчить безробітних потрібних робітничих професій за заявками підприємств (токар, слюсар, зварювальник), а той, хто навчився самостійно, може здати іспит і отримати "корочку".

Нещодавно, у Федеральному статистичному відомстві Німеччини повідомили, що одна година роботи в країнах ЄС коштує в середньому 23 євро (244 грн), що у 16 разів більше, ніж заробляє українець.

Нагадаємо, на сьогодні середня зарплата в Україні становить 2942 гривні.

Станом на березень цього року, найвищі середні зарплати в Україні отримували працівники авіаційного транспорту (9163 грн на місяць) і фінансисти (6526 грн). Найнижчі зарплати на підприємствах легкої промисловості - 1649 грн у березні.

Джерело: newsru.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!