Українка створила мегапопулярний fashion-стартап

2223 0
26-річна українка Людмила Небожак заснувала стартап Cluise – розумний стиліст, організатор гардероба і персональний шопінг-асистент. Програма вміє комбінувати «лук» і радити, чого не вистачає гардеробу.
фото: plastylina.uamodna.com

фото: plastylina.uamodna.com

Cluise вже більше року, але фаза активного росту почалася з публікації огляду в Washington Post. Причому редактор культового видання сам вийшов на українку, – пише Українська правда. Життя.

Людмила закінчила видавничо-поліграфічний факультет КПІ за спеціальністю редактор, журналіст і має досвід роботи в журналістиці та маркетингу. Інвестором проекту став Дмитро Сергєєв, засновник і CEO Depositphotos. Він повірив у проект і вклав у Cluise $300 тисяч.

На ринку давно існують додатки, які допомагають організувати гардероб. Наприклад, Stylebook, який коштує $4 та має достатньо велику аудиторію. «Але коли я пробувала ним користуватися, додавання однієї речі в нього займало приблизно 5 хвилин. Я не модниця, зараз в Cluise у мене 144 речі, але я уважна до того, як я виглядаю», – розповіла Людмила.

Як розповідають творці стартапу, сучасні жінки не завжди точно знають, що у них є у шафі. Cluise допомагає продати такі речі тому, кому вони дійсно потрібні. Програмка також знаходить індивідуальний підхід до кожного користувача, поступово навчаючись за рахунок зібраних «великих даних». Коли людина тільки починає користуватися додатком і натискає на кнопку «Одягни мене», Cluise підбирає йому базові образи. Але коли він починає додавати свої речі і луки, додаток вчиться підбирати нові комбінації під його стиль і смак.

«Ми використовуємо математичну статистику, теорію ймовірності, чисельні методи оптимізації, дискретний аналіз. Кожен створений образ, кожна додана річ, лайки або дислайки у стрічці допомагають створити унікальну формулу користувальницького смаку. Що він сам носить, які образи інших користувачів йому подобаються. Так ми створюємо єдину картину і розуміємо, що цій людині пропонувати», – пояснила Людмила.

Сьогодні 250 000 активних користувачів Cluise додали 1,81 млн речей у свої гардероби. 66% з Європи та 19% – з США. У Небожак є плани продавати через свою програмку одяг. Є домовленість з українськими виробниками, які продаватимуть свої товари в новій версії програми, в якій з'явиться магазин.

Вже є домовленість з виробниками про знижку від оптової ціни: «Вони вже зараз на нас позитивно реагують. Подивимося, що ми можемо їм запропонувати в плані обсягів продажів». Додаток безкоштовний і буде таким залишатися, – обіцяють у компанії. У команді стартапу 12 чоловік: два бекенд-розробника, два фронтенд-розробника, два дизайнера, один сейлз-менеджер, решта – iOS- і Android-розробники. Компанія зареєстрована в США, але офіс і команда перебувають у Києві.

Фото: Washington Post


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!