Український фільм визнали шедевром світового кіно: три факти про стрічку «Земля». Відео

12563 0
Фільм культового українського режисера Олександра Довженка «Земля» потрапив до п’ятірки лідерів у списку світових шедеврів кінематографу, який склала ЮНЕСКО. Пропонуємо вам кілька цікавих фактів про особливий для українців фільм.
фото: www.ukrlitzno.com.ua, www.dovzhenkocentre.org

фото: www.ukrlitzno.com.ua, www.dovzhenkocentre.org

«До 70-річчя створення ЮНЕСКО та до 120-річчя світового кінематографа виділили п'ять фільмів, які будуть складати Фестиваль світових шедеврів. І художній фільм Олександра Довженка «Земля» увійшов до цієї п'ятірки», – повідомила голова Міжнародного фонду культурного співробітництва Влада Литовченко.

Читайте також: Фільм про події Євромайдану може отримати Оскар. Деталі

1. Фільм Олександра Довженка «Земля» із так званої «української трилогії» режисера («Звенигора», «Арсенал», «Земля») є однією з загальновизнаних вершин поетичного німого кіно.

2. Прем'єра фільму відбулася у 1930 році. За кордоном фільм визнали одним із найпоетичніших у світовому кіно. Олександр Довженко з подивом дізнався, що фільм має грандіозний успіх у Європі, тоді як в Україні він був тривалий ча заборонений.

3. Після прем'єри в Берліні про Олександра Довженка з'являється майже півсотні статей, у Венеції італійські кінематографісти називають Довженка «Гомером кіно». А ось у Радянському Союзі стрічку реабілітують лише 1958 року після міжнародного референдуму в Брюсселі, де стрічка увійшла до числа 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

За матеріалами ДеньУННВікіпедія, сайт Національного центру Олександра Довженка

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!