Український вертеп вперше представили на виставці у Ватикані

1845 0
Шопка української монахині має вигляд великої дерев’яної скрині, яка відкриває справжнє вертепне дійство.
Фото: УГКЦ

Фото: УГКЦ

Український різдвяний вертеп вперше представили на міжнародній виставці у Ватикані «100 вертепів світу». Відкриття традиційної експозиції відбулося 13 грудня. Виставка триватиме до 10 січня, вхід – безкоштовний. Про це повідомляє інформаційний ресурс УГКЦ.

Читайте також: Коли у Львові встановлять ялинку і якими будуть Новий рік та Різдво

Цього року шопки розмістили не у Залі папи Пія Х при осідку Папської ради сприяння новій євангелізації, як завжди, а на території колонади площі Святого Петра.

Український вертеп авторства схимонахині Теодосії Полотнюк із Свято-Успенського жіночого скиту, що в с. Многопілля Донецького екзархату УГКЦ, виготовлений з екоматеріалів (картон, папір, деревина, мох, глина, пісок, тирса, каміння).

Різдвяний витвір має вигляд великої дерев’яної скрині, яка відкриває справжнє вертепне дійство: тут і Пресвята родина, народження Божого Сина в хліву, українська хата з орнаментами, криниця, ставок, Карпати і зоряне небо Батьківщини.

«У вертепі попереду українська хата, а позаду неї – хлів. У них прихилені двері. Так я хотіла показати, що люди, як колись, так й сьогодні, прибирають, прикрашають оселю, а Ісус часто залишається на задньому плані, як у вертепі. Дехто може відхилити двері для Нього, адже повністю відкрити Йому своє серце мало хто наважується... Мене про це багато хто запитував, оглядаючи вертеп, на що я відповідала: а ви впевнені, що Різдво Христа у вашому житті на першому місці? У композиції  вертепу є прихований зміст, щоб спонукати людей замислитися над місцем Христа в їхньому житті», – каже схимонахиня Теодосія Полотнюк.

Читайте також: У Львові почали встановлювати ялинку. Фото дня

Задум українського вертепу втілити в життя вдалося за сприяння владики УГКЦ Іринея Білика, каноніка папської базиліки Санта Марія Маджоре, і п. Сергія Кульчицького, тимчасового повіреного у справах України при Святому Престолі. До цієї ініціативи долучилося багато людей доброї волі.

Загалом, географія вертепів різноманітна. Вони відрізняються між собою за майстерністю та ідеєю: починаючи з класичних шопок неаполітанської школи 700-х років і закінчуючи простими вертепами, які виготовили діти початкових шкіл або люди з обмеженими можливостями.

Довідково

Монахиня-майстриня Теодосія Полотнюк в грудні 2009 р., за підтримки  Марії Генди і Іванки Кушнір, купила будинок у с. Многопілля на Донеччині, тоді ще на території Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, де заснувала Свято-Успенський жіночий скит. Там і почала виготовляти вертепи. У 2014 р., коли розпочалися військові дії, Теодосія змушена була виїхати із Многопілля. Але у березні 2015 р. повернулася до Донецька і поселилася в недобудованому приміщенні поряд із катедральним собором. У цій недобудові мешкала 2,5 роки, а потім ще 1,5 роки в підвалі. Це позначилося на здоров’ї монахині. Через хворобу їй довелося покинути Донбас, і вже 2 роки вона молиться й лікується в Зарваниці, а також продовжує займатися в келії улюбленою справою.

Нагадаємо, у Львові шопку почнуть встановлювати 24 грудня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!