Українці десятки тисяч разів поширили російський фейк про військовий госпіталь в Києві, якого не існує

60950 0
В Києві немає госпіталю імені Бурденка, такий є у москві.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Українці масово репостять і розсилають месенджерами повідомлення про те, що нібито в Києві у госпіталі Бурденка знаходяться військові, яким потрібна допомога. На це звернула увагу волонтерська ініціатива «НотаЄнота».

Українці масово репостять і розсилають месенджерами повідомлення про те, що у госпіталі Бурденка, де жінка доглядає за сином, є три хлопці. Мовляв, треба допомогти знайти рідних. У месенджерах ця історія обросла новими деталями, що госпіталь і реанімація №56, де перебувають хлопці, розташована у Києві.
 
«Все б нічого, та ні у Києві, ба більше – навіть у всій Україні немає госпіталю Бурденка. Він є лише у москві – це головний військовий госпіталь московитів»– наголошує автор.
 

 
Фейк отримав 43 тисячі поширень за один день тільки з одного облікового запису, ще по кілька тисяч репостів мають інші сторінки. Поширення в месенджерах підрахувати складно. Вперше це повідомлення поширили у «вконтактє» та «однокласниках» 5 днів тому. Два дні тому його переклали українською і масово почали розповсюджувати в Україні.
 
«Ця історія – ще один доказ того, як легко маніпулювати людьми за допомогою тем про військових, захисників та захисниць. Саме цим користуються росіяни, щоб знайти патріотичну українську аудиторію, вразливу до фейків»пояснюють фактчекери.
 
Нагадаємо, росіяни намагаються дестабілізувати українське суспільство поширюючи різноманітні фейки, зокрема, нещодавно у мережі поширювалась інформація про те, що нібито Україна продовжує експортувати електроенергію в інші країни навіть після російських обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури та запровадження стабілізаційних відключень.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!