Українці назвали нації, до яких мають найбільші етнічні упередження. Опитування

1902 0
Якщо порівнювати ці дані з минулим роком, то суттєво покращилося ставлення до поляків і дуже сильно погіршилося ставлення до росіян і білорусів.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Найбільший рівень упередженості українці мають до росіян і білорусів, а найменший  до українців і поляків. Таке дослідження проводили за шкалою американського соціолога Еморі Богардуса. Її адаптувала українська соціологиня Наталія Паніна.

Джерело: дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) 7-13 вересня 2022 року, запитуючи про упередження до представників різних етнічних груп.

Зокрема, для кожної етнічної групи з переліку респонденти мали відповісти про те, наскільки близькі стосунки готові мати з їхніми представниками  це соціальна дистанція, де мінімальна  1 (згоден допустити як члена родини), максимальна – 7 (не пускав би в Україну). Часто рівень соціальної дистанції інтерпретують як рівень упереджень до тієї чи іншої групи.

Читайте також: Для 84% українців територіальні поступки неприпустимі. Опитування

Найменша соціальна дистанція до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,22 і 2,74 відповідно), більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів.  Потім йдуть поляки (2,95), далі канадці, американці і євреї (від 3.5 до 3.8).  Найбільша соціальна дистанція до росіян-жителей України (5.03), ромів (5.08), білорусів – жителей білорусі (5.34) і особливо до росіян-жителів росії (6.39). Переважна більшість (80%) не допускали б росіян навіть як туристів.

Якщо порівнювати ці дані з минулим роком, то суттєво покращилося ставлення до поляків і дуже сильно погіршилося ставлення до росіян і білорусів. В цілому рівень ксенофобії дещо підвищився з 3.83 до 3.99 через погірщення ставлення до росіян і білорусів.

Додамо, що опитування проводили впродовж 7-13 вересня 2022 методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Так, опитали 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці 18 років і старше. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5%  для показників, близьких до 10%, 1,1%  для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, яке може становити 3-5%. 

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!