Українці не хочуть купувати книг

3561 3
Цього року українці купують все менше книг. «У всіх дуже мало грошей, і для звичайної української родини купівля книжки відійшла на другий план», – сказав в ефірі tvoemisto.tv програмний директор Міжнародного літературного фестивалю Форуму видавців у Львові Григорій Семенчук.

«І видавництва мають певні проблеми. Цього року не було такої черги, як в минулі роки (для участі в Форум видавців-2014, – ред.). Видавці намагаються брати дешевшу площу – не стенд, а намет, бо це коштує менше. Проте так завжди бувало в кризові роки», – пояснив Григорій Семенчук.

Щодо того, що цього року на Форумі немає російських видавництв і російського стенду, він зауважив, що самі видавництва не подали жодної заявки на ХХІ Форум.

«Традиційно, у минулі роки було 2-3 видавництва та був стенд російської літератури, який фінансував російський бюджет. Скільки на відсутності стенду втратив Форум? Розміщення стенду, якщо мені не зраджує пам’ять, – це 200 тис. грн. Приїжджали ті видавництва, які бачили тут ринок. Наразі ринку для своєї книжки в нас не бачать ні поляки, ні європейці. Взагалі, не знаю чи якась інша книга може зрівнятися з тим, як заповнює ринок в Україні російська книга. Це – робота, яка тривала 20 років», – сказав Семенчук.

З його слів, 75% книг на українському ринку – російськомовні.

«В нас немає українськомовної наукової літератури, нема перекладів сучасної художньої літератури. Єдиний сегмент, на якому Україна змогла створити свій культурний продукт – це дитячі книжки. Вони є впізнавані, вони – популярні. І видавництва, які займаються в Україні дитячою книжкою – їх є доволі багато, залишаються на плаву, оскільки це дає плоди… Якби заборонити російські книги в Україні взагалі, то українські книгарні закрилися б, бо в Росії є ринок, а в нас – ще ні», – каже Семенчук.

Водночас, він зауважив, що російських книг не варто забороняти.

«Треба стимулювати українського виробника. Адже в Росії велика кількість – книг це інвестиції держави. У нас цього нема, то й маємо такий результат. Хоча з кожним роком ситуація стає кращою», – додає він.

Читайте також: В Україні немає жодного сучасного письменника, якого б знала половина українців


Читайте також:
13 Вересня, 2014 14:46
ВІКТОР Бездарне інтерв'ю, бездарного "директора"
Львів'яни левову частку грошей, яку відкладали на купівлю книжок на Форумі, потратили на допомогу бійцям АТО.
А програмний директор мав би наперед подумати і передбачити таку ситуацію і вжити заходів для того, щоб книги на Форумі були не по ціні 300-500 грн, а більш доступними для гостей форуму.
Форум "тупо" перетворився в інструмент заробляння грошей, на оренду дорогих площ, відповідно і книги, які на ньому представлені, видавці пропонують з великою націнкою.
Чимало Львів'ян купляють на Форумі 2-3 книги, хоча йшли туди з бажанням придбати 15-20.
Організаторам в майбутньому потрібно над цим задуматись, виїхати на самі інерції форуму видавців в наступному році буде ще важче.
13 Вересня, 2014 11:36
666 ... інтелектуальний рівень нових українців -- це "рівень" ось таких "повідачів" на ось таких інформ-ресурсах ... а - баба-галамага ... "..українськомовна література.." ... це ж треба мати конкретний "інтелект" , щоб таке видати на-гора ...
13 Вересня, 2014 11:28
Гість Ваш патріотизм,шановна "ДО МОЗГА КОСТЕЙ УКРАИНКА" Юлія,вихований російським телебаченням та їхньою пресою(висновок з типових фраз:нацисти,америкоси,звірі).А як "справжні українці" з Вашою психологією не радіють смертям,подивіться фото вашого "бомонду" на Савур Могилі,звідки кілька днів перед тим вивезли десятки понівечених вашими покровителями трупів українців.Там жеж шашлик дешевий давали!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!