Політична реклама

Українці не зможуть купувати дорогі товари за готівку

844 0
Парламент затвердив у першому читанні правки НБУ в законодавство (законопроект №10656) щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків. Одна з головних новацій документа - надання центробанку країни повноважень встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів під час розрахунків за товари та послуги. Простіше кажучи, покупці втратять можливість робити великі придбання за готівку.

Як пишуть "Коментарі", оплата будь-якого товару, вартість якого перевищуватиме встановлений центробанком ліміт - від дорогої техніки до нерухомості, - повинна буде здійснюватися винятково за допомогою платіжної карти (а в перспективі і мобільного телефону). Дотримання цих вимог контролюватиме податкова.

Офіційний привід для такого роду пертурбацій - намір чиновників перемогти тіньову економіку.

"Лише цього року ліміти на оплату готівкою встановили Греція, Іспанія та Італія. Мотивом до цього стала кампанія боротьби з "сірою" та "чорною" економіками і необхідність збільшити збирання податків для скорочення бюджетних дефіцитів", - розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов.

Наприклад, щоб громадяни Італії не ухилялися від сплати податків, там було введено заборону на оплату готівкою покупок на суму, що перевищує 1 тис євро. В Греції цей ліміт становить 1,5 тис євро, у Бельгії - 5 тис євро. Швеція і зовсім міркує над можливістю заборони на оплату покупок паперовими грошима в роздрібних точках.

Новий закон дозволить Нацбанку відстежувати величезний обсяг платежів, які сьогодні йому практично непідконтрольні.

"Обійти таку норму буде неможливо. Покупець нерухомості просто не зможе оформити право власності на квартиру, поки не покаже документ, що операція була оплачена безготівковим способом", - розповідає Карпов.

Контролювати безготівкові платежі громадян зможуть і податківці. Очевидно, зрештою все зведеться до масових перевірок працедавців, які виплачують своїм персоналу зарплати "в конвертах".

"Головний біль від необхідності якось засвітити наявні доходи отримає в тому числі багато чиновників, які не з чуток знають, що таке відкат і "вдячність", - прогнозує президент Українського аналітичного центруОлександр Охріменко.

Втім, головною проблемою може стати нерозвиненість інфраструктури. Відповідно до змін, які повинні бути внесені до Адміністративного кодексу, за відмову прийняти платіжну карту торговців штрафуватимуть на 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис грн).

Такі заходи повинні розворушити і населення, яке сьогодні дуже неохоче користується пластиком. За даними НБУ, на 1 квітня 2012 року з 59 млн карт, що перебувають в обігу, активними (тобто такими, якими здійснювалися розрахунки в останні три місяці) були лише трохи більше половини.

"Якщо закон буде прийнятий, наступним кроком НБУ в плані популяризації безготівкових платежів може стати встановлення мінімального рівня комісії за зняття готівки в банкоматах. Це було б логічно, враховуючи, що на сьогодні більш ніж 90% всіх транзакцій щодо банківських карток припадає на переведення в готівку коштів у банкоматах", - прогнозує начальник управління розвитку термінального бізнесу банку "Національний кредит"Євген Думчев.

Нагадаємо, Національний банк має намір законодавчо врегулювати інфраструктуру випуску та використання електронних грошей. Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)" №10656 був зареєстрований у парламенті 21 червня.

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту є забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, масове впровадження безготівкових розрахунків та розвиток національної платіжної інфраструктури.

Нагадаємо, заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська раніше підтверджувала, що Національний банк України розробляє методикурозширення безготівкових розрахунків в Україні.

"Якщо оцінювати обсяг готівки, то в Україні дуже великий обсяг готівкових розрахунків, і готівки в обігу. На сьогодні майже 195 млрд грн поза банками. Це, звичайно, не дуже добре, оскільки це - обслуговування тіньового обігу", - заявила Ричаківська.

У лютому цього року генеральний директор внутрішньодержавної небанківської платіжної системи Олександр Тютюн, заявив про те, що скорочення використання паперових гривень і масовий перехід на платіжні картки може зекономити державі десятки мільярдів гривень на рік.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!