Українці обирають нову Верховну Раду. Усе про вибори у Львові та області. Оновлюється

4387 0
Сьогодні, 21 липня, в Україні відбуваються позачергові парламентські вибори. Tvoemisto.tv відповідає на найпоширеніші питання виборців.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

За кого голосувати

Виборчий бюлетень налічує 22 партії, за які можна проголосувати. Крім цього, на виборах можна обирати окремих кандидатів, що висуваються на мажоритарних округах.

Додамо, що у межах проєкту «Прозорі вибори» експерти Tvoemisto.tv проаналізували програми партій, а також програми кандидатів мажоритарників, які балотуються на 115-му, 116-му, 117-му та 118-му виборчому округах.

Де голосувати

За кілька днів до виборів українці отримали за місцем реєстрації запрошення на вибори. Ті, хто хотіли змінити місце голосування, могли до 15 липня звернутися з відповідною заявою і паспортом до найближчого відділу ведення реєстру виборців та отримати посвідчення про зміну місця голосування. 

Коли йти на дільницю та що брати з собою

Усі дільниці запрацювали з 8:00 й будуть відчинені до 20:00. Із собою необхідно взяти документ, що посвідчує особу – паспорт чи ID-картку, а військовослужбовці можуть проголосувати з військовим квитком. Закон не вимагає брати з собою запрошення чи повідомлення на вибори, а також ручку, папір чи інші додаткові речі.

Що робити з бюлетенем

Бюлетень необхідно обстежити, чи немає у ньому ознак того, що він уже недійсний (зайвих позначок) та поставити відмітку лише навпроти одного з кандидатів. Дві чи більше позначок визнаватимуть бюлетень недійсним. Бюлетень не можна фотографувати чи знімати на відео, оскільки це порушує таємницю виборів, яка передбачена законодавством.

Читайте також: Україна почала жити в ХХІ столітті, коли переміг Майдан. Віталій Портников про наше майбутнє

Які порушення фіксують у Львові та куди на них скаржитися

Скаржитись на правопорушення, пов'язані з виборчим процесом, можна у Львівську організацію Комітету виборців України за адресою [email protected] або за телефонами Гарячої лінії:

  • 096 894 53 24
  • 096 169 13 61
  • 050 546 56 32
  • 098 719 72 70

Крім цього, на порушення виборчого законодавства можна скаржитись у поліцію за номером 102.

Хто стежить за правопорядком

У зв’язку з виборами, СБУ, поліція, рятувальники та інші правоохоронні органи перейшли на посилений режим роботи. До охорони на Львівщині залучили більше 5 тисяч правоохоронців. 

Мережа «Опора» зафіксувала, що на дільниці у селі Вільховець Перемишлянського району не було інформаційних плакатів про всіх кандидатів, а у Яворівському та Старосамбірському та Сокальському районах деякі виборці хотіли проголосувати без паспортів.

Крім цього, на округах досі не зняли рекламу політсил. Найбфльше порушень фіксують на 115-му виборчому окрузі. На цьому ж окрузі на дільниці №461982 94-річна жінка поконфліктувала з членами ДВК та намагалася з’їсти свій бюлетень. 

Члени ДВК у 123 окрузі достроково заповнили протоколи 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!