Українці обирають Президента. Усе про другий тур виборів у Львові та області. Оновлюється

3440 0
Сьогодні, 21 квітня, в Україні відбувається другий тур виборів президента. Tvoemisto.tv відповідає на найпоширеніші питання виборців.
Фото: Христина Процак / Facebook

Фото: Христина Процак / Facebook

За кого голосувати

За результатами першого туру виборів Президента України, який відбувся 31 березня, до другого туру увійшли шоумен та актор Володимир Зеленський та чинний президент Петро Порошенко із результатами 30,24% та 15,95% відповідно.

Короткі програми всіх кандидатів можна переглянути за посиланням. Додамо, що у переддень тиші, 19 квітня, у Києві на НСК «Олімпійський» відбулись теледебати між обома кандидатами, натомість на офіційні дебати на UA: Суспільне прийшов лише Петро Порошенко.

Де голосувати

За кілька днів до виборів українці отримали за місцем реєстрації запрошення на вибори. Ті, хто хотів змінити місце голосування, мав із 7 по 15 квітня звернутися з відповідною заявою, паспортом і документом, що може слугувати причиною зміни місця голосування (фактичне проживання, навчання чи робота у іншому місці, квитки на потяг у цю дату тощо) до найближчого відділу ведення реєстру виборців та отримати посвідчення про зміну місця голосування. Перевірити себе у реєстрі виборців можна тут

Читайте також: Очікування та реальність. Кого обиратимуть українці у неділю

Коли йти на дільницю та що брати з собою

Усі дільниці запрацювали з 8:00 й будуть відчинені до 20:00. Із собою необхідно взяти документ, що посвідчує особу – паспорт чи ID-картку, а військовослужбовці можуть проголосувати з військовим квитком. Закон не вимагає брати з собою запрошення чи повідомлення на вибори, а також ручку, папір чи інші додаткові речі.

Що робити з бюлетенем

Бюлетень необхідно обстежити, чи немає у ньому ознак того, що він уже недійсний (зайвих позначок) та поставити відмітку лише навпроти одного з кандидатів. Дві чи більше позначок визнаватимуть бюлетень недійсним. Бюлетень не можна фотографувати чи знімати на відео, оскільки це порушує таємницю виборів, яка передбачена законодавством.

Які порушення фіксують у Львові та куди на них скаржитися

Скаржитись на правопорушення, пов'язані з виборчим процесом, можна у Львівську організацію Комітету виборців України за адресою [email protected] або за телефонами Гарячої лінії:

  • 096 894 53 24
  • 096 169 13 61
  • 050 546 56 32
  • 098 719 72 70

Крім цього, на порушення виборчого законодавства можна скаржитись у поліцію за номером 102.

Читайте також: ЗеЛьвівщина. Яким є портрет виборця Зеленського у нашому регіоні

Хто стежить за правопорядком

У зв’язку з виборами, СБУ, поліція, рятувальники та інші правоохоронні органи перейшли на посилений режим роботи. До охорони на Львівщині залучили більше восьми з половиною тисяч правоохоронців. 

Читайте також: Україна почала жити в ХХІ столітті, коли переміг Майдан. Віталій Портников про наше майбутнє

До 9:00 22 квітня органи управління та підрозділи ДСНС продовжують служити у посиленому режимі. 21 квітня, у день виборів, по місту Львову та Львівській області на чергуванні перебувають 785 рятувальників та 245 одиниць пожежно-рятувальної техніки. Ще близько 182 рятувальників та 53 одиниці спецтехніки перебувають у резерві. Водночас у будівлях, де розміщено виборчі дільниці, діють 2223 пожежних постів.

Як голосують львів’яни

Громадянська мережа «Опора» зафіксувала у Комарно на Львівщині видачу бюлетеня без паспорта. До поліції надійшло дев’ять повідомлень про правопорушеннях на дільницях. На одній з виборчих дільниць у Франківському районі Львова, у мешканки нібито виник конфлікт з членами виборчої комісії. У Шевченківському районі чоловік намагався проголосувати без паспорта.

Інші повідомлення стосувались незаконної, на думку заявників, агітації «за» чи «проти» одного з кандидатів у Шевченківському, Личаківському та Галицькому районах Львова, а також у Жовківському районі області.

У Брюховичах, за інформацією «Опори», батько намагався проголосувати за довіреністю сина, а на виборчій дільниці у Добротворі виборець сфотографував бюлетень.

У селі Пеняки Бродівського району священик хотів проголосувати без паспорта. Члени ДВК відмовились видати бюлетень. Раніше цей священик освятив приміщення для голосування.

Станом на 12:00 у Львові проголосували 13,3% від усіх виборців, а свій голос віддали вже майже 80 тис. львів’ян, повідомляє прес-служба ЛМР. Найактивніше голосують у Франківському районі Львова (15,5%) та у Сихівському (14,4). У Личаківському районі проголосувало 13,81% виборців, у Залізничному – 13,67, у Шевченківському – 12,38. Найменшу явку виборців зафіксували у Галицькому районі – лише 5,5% виборців.

Станом на 16:55 у Львові проголосували 41,7% виборців, тобто 244 555 осіб, повідомляє прес-служба ЛМР.

Як повідомили у районних адміністраціях, вже проголосувало:

  • у Личаківському районі — орієнтовно 44,5% (36 820) виборців;
  • у Залізничному районі — орієнтовно 45,7% (48 040) виборців;
  • у Сихівському районі — орієнтовно 46,3% (53 788) виборців;
  • у Галицькому районі — орієнтовно 44% (18 824) виборців;
  • у Франківському районі — орієнтовно 41% (45 596) виборців;
  • у Шевченківському районі — орієнтовно 33,48% (41 487) виборців.


За даними ЦВК, станом на 15:00 на Львівщині проголосували 40,34% виборців. Додамо, що 31 березня на Львівщині проголосували 68,91% виборців.

 

 
 

 

Інформація доповнюється


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!