Українці отримали доступ до безкоштовної медицини у Польщі. Як скористатися

2215 0
На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях.
Фото: infoprostir.te.ua

Фото: infoprostir.te.ua

Українці, які знайшли прихисток у Польщі, отримали доступ до медичної допомоги у цій країні на рівні з її громадянами. Про це повідомили на сайті Кабміну. 

Для цього потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого 2022 року. Якщо перетнули кордон без закордонного паспорта – документ, що підтверджує дату перетину кордону польськими службами. Окрім цього, слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційному номеру – PESEL.

Читайте також: Допомога з житлом і працевлаштуванням. Для українців у Європі запустили гарячу лінію

За словами заступниці міністра охорони здоровя України Ірини Микичак, саме цей номер надає українцям доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. Водночас процедура отримання PESEL для українців спрощена.

На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:

  • базова медична допомога – візити до сімейних лікарів, виклик «швидкої»,
  • спеціалізована амбулаторна допомога,
  • діагностичні дослідження (за направленням лікаря),
  • лікування в стаціонарі,
  • психіатричне лікування
  • реабілітація (крім курортів),
  • стоматологічні послуги.

 

Окрім цього, вагітні українки, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи та догляд за новонародженим в медичних закладах Польщі, які уклали контракт з NFZ (Національним фондом охорони здоров’я). Для цього потрібно стати на облік в акушерсько-гінекологічну амбулаторію.

Читайте також: Доступ до освіти, медпослуг і соціальних пільг. На що можуть розраховувати українці в Італії

Додамо, що система сімейних лікарів у Польщі подібна до української. При відчутному погіршенні самопочуття та для отримання профілактичного супроводу пацієнту варто звернутися до сімейного лікаря. Він опікується всією родиною, надає консультації, а за потреби направляє до лікарів спеціалізованої медичної допомоги (окулісти, кардіологи, ендокринологи тощо), а також на додаткові діагностичні обстеження та лабораторні дослідження. В аптеках у Польщі медичні препарати здебільшого продають за рецептом, який теж можна отримати у сімейного лікаря або фахівця «вузької» спеціальності.

Нагадаємо, що польський уряд із 1 липня більше не виплачує по 40 злотих на день (близько 276 грн) на харчування та проживання українців полякам, які прийняли у себе біженців. Детальніше про те, як українським біженцям повторно перетнути українсько-польський кордон, а також виїхатив інші країни ЄС, коли дні безвізового перебування вичерпані, читайте у публікації.  



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!