Українці платитимуть податки по-новому: деталі про можливі нововведення

5992 1
Національна рада реформ при президентові України розглянула два варіанти податкової реформи. На обговорення було винесено проект реформи від Мінфіну і проект Податкового комітету ВР. Активну участь у розробленні проекту брали також експерти Реанімаційного пакету реформ. Пропонуємо вам розширену інформацію про можливі зміни.
Фото: telegraf.com.ua

Фото: telegraf.com.ua

Нововведення для громадян

Міністерство фінансів запропонувало з 1 січня зробити всі основні чотири податки по 20%. Ставку ЄСВ знизити з нинішнього 41% (середній 36%) до 20%, а податок на прибуток пропонують підвищити з 18% до 20%. Також до 20% може зрости податок із доходів фізичних осіб. ПДВ у фінансовому відомстві пропонують залишити без змін.

Кінцева мета Мінфіну – об'єднати ЄСВ та ПДФО і знизити цим – до 20% – загальний податок на зарплату. Перехідний період для двох податків триватиме до 2018 року. До цього часу ЄСВ поступово знизиться до 20%, при цьому також ліквідують сплату 3,6% єдиного соціального внеску з працівника. Також у Мінфіні хочуть знизити податкове навантаження для найменш захищених верств населення за рахунок того, що не оподатковуватиметься 1-й рівень мінімальної зарплати (із 1 січня 2016 року – 1318 гривень).

У проекті Податкового комітету реформ Верховної ради запропоновано знизити ПДФО – до 10%, ЄСВ – до 20%, ПДВ і податок на прибуток – до 15%, при цьому прибуток, реінвестований в основні кошти чи капітальне будівництво, не оподатковуватиметься.

Читайте також: Все, що треба знати про зміну податків. 16 тез

«Проект Мінфіну дуже добре прорахований. Їхня концепція – всі по 20% – хороша, але об'єднання ЄСВ та ПДФО прийнятніше. Зниження ставок – це добре, та тільки якщо паралельно буде проведена реформа ПФ, освіти та боротьба з корупцією. У цьому разі бізнес за те, щоб знижувати ставки, але поки що можна спростити адміністрування», – вважає директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко. За її словами, бізнес підтримує спрощену систему оподаткування. «Податковий комітет ВР говорив про речі, популярніші для бізнесу. Наприклад, радикальніше зниження ЄСВ. Це не принципово, але бізнес радий», – додає Дерев'янко.

Нововведення для ФОП

У новому проекті Податкового кодексу від Мінфіну суттєві зміни торкнуться спрощеної системи оподаткування. Із чотирьох груп залишаться тільки три. Права на використання цієї системи позбавляють юридичних осіб та СПД, оборот яких перевищує 2 млн грн.

У презентації наголошено, що від цього нововведення виграє малий бізнес і що воно має служити «чесним підприємцям, а не великому бізнесу». Група I перетвориться на групу А і збереже граничний річний оборот 300 000 гривень; група В об'єднає II і III групи, а оборот зміниться з 1,5 і 20 млн грн до 2 млн гривень, але залишається право працювати з юрособами.

«Нова система дасть змогу значно зменшити оподаткування для тих підприємців, які заробляють незначні кошти. Наприклад, власник невеликої майстерні з пошиття сорочок на Західній Україні, заробляючи близько 36 000 гривень на рік, сьогодні платить 25,1% податків із цього доходу, а платитиме лише 4%», – розповіла міністр фінансів Наталія Яресько.

Читайте також: 9 змін для платників єдиного податку

Також пропонують знизити поріг для роботи на IV групі для тих, хто платить фіксований сільськогосподарський податок, а також на рівні обороту 2 млн гривень на рік. Тепер цю групу буде перейменовано в «C».

Зниження «стелі» стосуватиметься тільки 15% платників ФСП.

У податковому комітеті ВР пропонують для I групи залишити все так, як і є, у другій зменшити кількість найманих працівників до 5 осіб (було 10). У III групі комітет планує встановити кількість найманих працівників для фізосіб до 10, для юросіб – до 25.

Також зменшують максимальний річний оборот з 20 млн грн до 5 млн грн і підвищують ставки доходу залежно від діяльності компанії з 2% + ПДВ і 4% без ПДВ до 4% і 10% відповідно, наступного року – 6% і 2017 року – 8%. У четвертій групі сільгоспвиробників пропонують обмежити оборот 100 млн грн, а площа земель тепер буде 3 000 га. У презентації вказано, що запропоновані зміни діятимуть тільки до 2018 року.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».

Джерело: Форбс

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
10 Грудня, 2015 14:59
Юлія Як же ж ці, псевдо-реформатори, вже дістали(((((
Як їм донести думку, що поки вони не наведуть чесний порядок там нагорі (на митниці, податковій, судах і в усіх держ. виконавчих та сервісних службах) - народ не буде психологічно готовий бути чесним... особливо після 25 років "викручуємося як можемо" і 600років виживання під "панами". Риба зниє з ГОЛОВИ, і не попливе риба з мільйоном шустрих плавків, якщо голова "у відключці".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!