Політична реклама

Українці почали менше купувати ювелірні вироби

1737 0
Попит на ювелірні вироби за останні три роки значно змінився. В попередні роки співвідношення попиту населення золото-срібло складало 50 на 50%. Тепер же, лише 18% золото, а 82% – срібло.

Про це повідомляє ТВі, посилаючись на слова президента  Асоціації ювелірів України Григорія Можаровського, якого опублікували УНН.

"Така пропорція попиту говорить про те, що українці віддають значну перевагу сріблу. І це пов’язано з постійним зростання вартості золота на ринку та низькою купівельною спроможністю населення", - сказав він.

За його словами, з початку року ціни на ювелірні прикраси зросли приблизно на 20%. Проте подальшого подорожчання до кінця 2012 року ювеліри не очікують. Загалом на ювелірні вироби цього року переробили до 35-40 тон дорогоцінного металу, як срібла так і золота у тій же пропорції – 82% срібло, а 18 % - золото.

"В Україні сьогодні існує 8 тис. підприємств, які працюють в ювелірному бізнесі. При цьому 1,4 тис. –  виробники, але реально працюють 700-750 підприємств", - сказав він.

Г. Мажаровський впевнений, що українська "ювелірка" є конкурентноздатною проте, виробники не мають змоги продавати за кордон. Таким чином експорт виробів складає на лаючисьогодні близько 1%.  

"Не так просто потрапити на закордонні ринки, все залежить від фінансових можливостей виробників. І одна з основних проблем галузі – відсутність обігових коштів, яка пов’язана із погіршенням купівельної спроможності населення та постійним зростання вартості сировини, як металу так і каміння для прикрас", - додав він.

Нагадаємо, Національний банк України за січень-жовтень 2012 року придбав у населення близько 2,2 тонни золота. За 2011 рік НБУ викупив 1,8 т.

Середня ціна продажу злитка золота номіналом в 100 грам в Україні склала 470,66 грн. за 1 г.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!