Українці розповіли, як ставляться до перейменування топонімів, повʼязаних з росією. Опитування

1084 0
Іще у 2020 році перейменування топонімів видавалося дуже суперечливим рішенням.
Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

Українці розповіли, як ставляться до перейменування томонімів, назви яких повʼязані з росією, радянським союзою чи російською імперією чи їхніми діячами. У ставленні до цієї проблеми відбулися дуже суттєві зрушення. Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Іще у 2020 році перейменування топонімів видавалося дуже суперечливим рішенням. Лише у Західному регіоні переважала підтримка цього рішення (хоча і там майже третина була проти), а в решті регіонів громадяни переважно були противниками перейменувань. Однак треба мати на увазі, що у 2020 році мова йшла тільки про перейменування топонімів, пов’язаних із комуністичними діячами.

Є кореляція й між мовою повсякденного спілкування та ставленням до перейменування топонімів. При чому ця кореляція не є просто опосередкованою регіоном проживання респондентів.

Трохи більше половини українців відзначають, що напад росії на України став для них стимулом переосмислити радянське минуле. Попри те, що це суб’єктивна оцінка, попередні питання показали суттєву зміну у громадській думці щодо історичної пам’яті порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Київ посів перше місце за кількістю дерусифікованих вулиць

Додамо, що опитування проводив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 13 по 21 грудня 2022 року.  У ньому взяли участь 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, в Києві активно триває дерусифікація. Зокрема, у вересні Київська міська рада перейменувала понад 40 вулиць в різних районах. У столиці також знесли пам’ятник Олександру Пушкіну. Демонтаж присвятили лейтенанту Збройних Сил України Денису Антіпову «Буку». Крім того, у Києві прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Щорсу та Ватутіну.

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!