Українці самостійно мають визначити, коли їм святкувати Різдво, – священик

4456 0
Майже два тижня тому католики та більшість православних у всьому світі відзначили Різдво. Українці ж святкуватимуть лише завтра, 7 січня. Про те, що слід зробити, щоб в Україні святкували народження Ісуса Христа з усім світом та до яких змін в церковному календарі це може призвести Tvoemisto.tv розповів завідувач кафедри літургійного богослов’я УКУ, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ о. Василь Рудейко.
Фото: usim4.eukrainians.net

Фото: usim4.eukrainians.net

Що треба зробити, щоб українці почали святкувати Різдво 25 грудня?

З церковної точки зору необхідно щоб владики різних церков – УГКЦ, УПЦ КП, УПЦ МП і УАПЦ провели Синоди єпископів чи Церковні Собори, і на них погодилися пристосувати церковний календар до астрономічного.

Зміни в церковному календарі

Коли ми говоримо про перенесення святкування Різдва на 25 грудня, мова має йти про адаптацію цілого церковного календаря. Тому що з Різдвом пов’язані і решта свят, і вони повинні зміститися на 13 днів.

Щодо Великодня, то там інша історія. Він «рухається» і формується з огляду на місячний календар. Решта – за сонячним календарем.

Читайте також: А чому б не перенести? Львів’яни, які двічі відзначать Різдво

Як святкують інші Православні церкви?

Значна частина Православних церков святкують за так званим новоюліанським календарем. Тобто Різдво та інші нерухомі свята святкують за Григоріанським календарем, а пасхалію залишили за іншим обчисленням.

Чому УГКЦ не перейшла на новий календар?

УГКЦ належить традиційно до церков Володимирового хрещення разом з УПЦ КП, УПЦ МП і УАПЦ. І в цьому випадку екуменічний чинник відіграє важливу роль. Не хочеться робити ще один крок віддалення від решти Православія в Україні.

Чи є можливість перенести в Україні

Це не тільки можливість, але й потреба в українському суспільстві назріла адаптувати церковний календар. Адже це не перехід. Ми також святкуємо 25 грудня, тільки за юліанським стилем. Треба адаптувати церковний календар до астрономічного.

Приклади адаптації календаря, історичний досвід

Ідеальним було б подивитися на досвід греко-католиків закордоном. Вони дозволили парохіям визначитись як святкувати різдвяні свята. Там є парохії, які святкують за старим стилем, і які за новим. І кожна церковна спільнота повинна самостійно «дозріти» і знайти в себе аргументи для того, щоб перейти на той чи інший календар. Ідеальним було б, якби греко-католики зробили перший крок. Бо вони мають найбільше причин для цього – вони є в євхаристійній єдності з Римською церквою і католицьке Різдво в нас святкують 25 грудня. Другою передумовою є те, що ще на початку ХХ ст. греко-католики опрацювали спосіб переходу на новий календар. Отець Йосиф Мільницький в 1913 році написав твір про церковний календар, який показав, які зміни це б потягло, якби ми адаптували свій календар до астрономічного.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!