Українці все частіше розмовляють українською мовою вдома. Опитування

1818 0
Використання російською у побуті зменшилося приблизно вдвічі.
Фото: Цензор.нет

Фото: Цензор.нет

Продовжує зростати кількість тих, хто частіше розмовляє українською вдома. Так, сьогодні 51% зазначили, що розмовляють вдома українською (у квітні 2022 – 48%), третина – двома мовами, 13% – російською. Про це свідчать результати соціологічного опитування групи «Рейтинг», яке проводили 17-18 серпня.

Більше половини мешканців Півдня і Сходу України – двомовні, близько чверті – російськомовні. Використання російською у побуті зменшилося приблизно вдвічі.

Читайте також: 54% українців мають близьких і родичів, які воюють на фронті

76% вказали українську мову як рідну, 19% – російську. При цьому 30% російськомовних вважають своєю рідною українську. 86% вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною мовою. 10% підтримують статус російської, як офіційної в окремих регіонах, лише 3% за російську як другу державну мову в Україні. 

Більше половини опитаних до війни постійно спілкувалися українською мовою, чверть – інколи, кожен п’ятий – рідко або ніколи. За останні півроку кількість тих, хто почав постійно спілкуватися українською, збільшилася до 64%. Інколи говорять українською 24%, рідко або ніколи – 12%. Частіше почали використовувати українську мешканці Півдня і Сходу, переселенці. 19% українців з початку війни перейшли на постійне або частіше використання української мови. Загалом з початку війни 41% російськомовних та двомовних почали частіше говорити українською, з них 24% - постійно, 17% - частіше.

Читайте також: Де найчастіше зупинялися переселенці на Львівщині. Результати дослідження

Додамо, що опитування провели серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Опитали загалом 1000 респондентів методом телефонного інтерв'ю.

Нагадаємо, якби сьогодні перед українцями стояв вибір підтримати проголошення незалежності України, то абсолютна більшість (86% однозначно і 11% скоріше) зробили б це. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!