Українці, які зекономлять субсидію, не платитимуть обов'язковий платіж

6107 0
Користувачі субсидії повинні щомісяця сплачувати обов’язкову частку витрат на оплату комунальних послуг. Якщо вдалося зекономити, і сума невитрачених субсидій вища за обов’язковий щомісячний платіж, то субсидіанти мають право не сплачувати додаткові кошти.
фото: ritm.tv

фото: ritm.tv

Якщо родина використала менше електроенергії, газу чи води, вона має право сплатити фактичну вартість, навіть коли вона нижча за обов’язковий платіж. Зекономлені кошти мають бути зараховані у наступні платежі, у тому числі – обов’язкову плату за комуналку, - інформує сайт Міністерства соціальної політики України.

Таким чином, тим, хто отримав субсидію, не треба сплачувати додаткові гроші, якщо в платіжці відображено «до сплати: 0» та якщо родина не використала в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію.

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн. Покрокова інструкція

Наприклад, у грудні обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 300 кубів. Залишок – вартість 100 кубів - можна використати у наступному місяці. При цьому, не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми постачальниками комунальних послуг повинні зазначатися у платіжці як переплата (з мінусом).

За законом, надавачі послуг повинні відображати розмір субсидії чи переплату у рахунках, що приходять споживачам. Якщо вони цього не роблять, українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!