Українці залишаться без засобів існування. Заява бізнесу про ризики від надзвичайного стану

6304 0
Бізнес закликає владу долучити його до розробки покрокових дій зменшення негативних наслідків пандемії на економіку. Та не приймати рішення про подальші обмеження без обговорення.
Фото: Цензор

Фото: Цензор

Український бізнес підтримує зусилля влади щодо запровадження карантинних заходів через поширення коронавірусу, але закликає владу не допустити зупинку підприємств, яка призведе до ще більш складних наслідків та залишить значну частину українців без засобів існування.

Про це йдеться у спільній заяві Спілки українських підприємців (СУП), Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА), Федерації роботодавців України (ФРУ), Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), Асоціації «T Ukraine», Бізнесу 100, СЕО club. 

Читайте також: У Львові розроблять план заходів для підтримки бізнесу на час карантину

«Ми повністю згодні, що це надзвичайна загроза для громадян України і необхідні максимальні заходи для захисту здоров’я людей. В той же час, ми вважаємо, що введення надзвичайного стану із зупинкою більшості нестратегічних підприємств є передчасним та може завдати катастрофічних наслідків економіці України», –  йдеться у тексті заяви.

Асоціації зазначають, що у порівнянні з іншими країнами, де вірус набув значно ширшого поширення, Україна вже застосувала суттєво більший комплекс жорстких заходів.

«Країни, де кількість захворілих на мільйон осіб перевищує показники України у сотні разів (Німеччина - 286 хворих/млн осіб, Нідерланди - 246 хворих/млн осіб, Швеція - 191 хворих/млн осіб, тощо), використовують лише частину заходів запроваджених в Україні. Водночас в Україні планується нове вагоме розширення комплексу заходів до вже існуючого переліку, яке співставне лише із впровадженими у найбільш постраждалих регіонах Італії та Китаю, зокрема, заплановано заборону діяльності підприємств, що не входять до переліку критичної інфраструктури. Це, в свою чергу, призведе до втрати мільйонів робочих місць та значних втрат бюджетів різних рівнів», – наголошує бізнес.

Читайте також: Що зміниться для бізнесу на час карантину. Деталі

Натомість інші держави запускають багатомільярдні програми підтримки економіки через втрати, пов'язані із заходами боротьби із розповсюдженням COVID-19.

«Наприклад, у сусідній Польщі на заходи стимулювання економіки передбачається витратити 212 мільярдів злотих (1,37 трильйони гривень). Україна не має достатніх фінансових резервів і тому, якщо буде впроваджено додатковий комплекс карантинних обмежень і зупинено велику кількість підприємств без відповідної програми підтримки економіки, це призведе до глибокої економічної кризи та важких соціальних наслідків, які складно передбачити», – сказано в заяві.

У листі також йдеться, що у випадку продовження карантину на декілька місяців, ВВП України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол. А якщо залишаться працювати лише стратегічні підприємства, то наслідки можуть стати ще критичнішими, наголошують експерти.

Читайте також: У МВС анонсували більш жорсткий карантин в Україні

Тому бізнес-спільнота звернулася до влади із застереженнями – не допустити значної втрати робочих місць, якнайшвидше виконати зобов’язання перед МВФ, зменшити витрати бюджету і направити вивільнені кошти на боротьбу з пандемією.

А також – забезпечити неоподаткований мінімальний дохід працівникам, які постраждали від запровадження карантинних заходів, та зупинити нарахування будь-яких фінансових санкцій усім суб’єктам господарювання, які мають кредити в банківських та фінансових установах.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!