Українці зможуть самостійно обирати педіатра для дітей

12109 0
Із 2017 року українські педіатри працюватимуть на контрактній основі, а батьки обиратимуть лікаря самостійно. Зміни запровадять у межах введення в Україні системи сімейної медицини європейського зразка.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Про це повідомили під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі представники Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України та експерти від громадськості.

Батьки матимуть право обирати педіатра для дітей та підписувати з ним угоду. Оскільки держава поступово відмовлятиметься від повністю безоплатної медицини, у контракті буде чітко визначено обсяг гарантованих послуг – кожен пацієнт знатиме, що може отримати за кошт держави, а за що сплачуватиме самостійно.

«На рівні первинної допомоги ми хочемо розпочати це вже наступного року: відійти від територіальної прив'язки і платити тому лікарю, до якого реально ходять пацієнти і з яким вони підписують угоди про лікування. Ми вважаємо, що у 2017 році ми це зможем зробити», – зазначив Павло Ковтонюк,  заступник міністра охорони здоров’я України.

Читайте також: Які медичні послуги в Україні будуть платними. Повний перелік

Обравши педіатра для дитини самостійно, українці зможуть очікувати, що він лікуватиме її в межах своїх компетенцій або скеровуватиме туди, де можна отримати додаткову допомогу. Також оскільки від кількості підписаних угод залежатиме зарплата лікаря та надходження державних коштів в поліклініку, вони будуть додатково вмотивовані в наданні якісного, кваліфікованого сервісу із дотриманням усіх вимог і стандартів. Якщо батьки будуть незадоволені послугами педіатра, вони зможуть вільно розірвати контракт й підшукати іншого спеціаліста.

Нагадаємо, у 2017 українці зможуть укладати контракти із сімейними лікарями. Ті лікарі, які обслуговуватимуть багато родин, при цьому зароблятимуть 19-50 тисяч гривень у місяць. 

 За матеріалами longread.uacrisis.org

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!