Українці звертаються до суду, щоб вилучити російську мову з паспорта

2603 0
Львів'янин Святослав Літинський виграв апеляцію щодо вилучення сторінки російською мовою із українського паспорта. Відповідне рішення сьогодні, 20 травня, ухвалив Львівський апеляційний адміністративний суд.

Таким чином апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції - Львівського окружного адміністративного суду, який у листопаді 2014 року дозволив видалити із другої сторінки українського паспорта Літинського дубляж інформації про особу російською мовою. 

«Сьогодні я роблю фотографію, а завтра несу паспорт для обміну», - повідомив Літинський.

Також, за словами позивача, зараз в суді паралельно розглядається його звернення до Міністерства внутрішніх справ України. В ньому Літинський просить міністерство виправити наказ про необхідність російської мови у паспорті.

«Та відповідь, що МВС спочатку надіслало щодо звернення, була незаконною. Зараз вони мають дати відповідь по суті - якщо вони відмовляться це зробити, то я, знову ж таки, буду це оскаржувати», - розповів Літинський.

Також Літинський додав, що на сьогодні позивачі щодо російської сторінки у паспорті виграли суди першої інстанції в Закарпатській, Миколаївській та Львівській областях. Зараз такі ж справи розглядаються в Києві та Сумах, повідомляє ZAXID.NET.

А от інша апеляція щодо сторінки російською мовою в українському паспорті, за словами Літинського, кілька днів тому була виграна в Одесі.

Нагадаємо, львів'янин Святослав Літинський у жовтні 2014-го року вирішив оскаржити рішення Франківського райвідділу Державної міграційної служби у Львові видати йому паспорт без сторінки російською мовою.

Перед тим він звернувся до цієї установи із заявою про заміну пошкодженого паспорту, водночас попрохавши про новий документ без російської мови. У ДМС заповнювати паспорт виключно українською відмовилися, тому Літинський оскаржив рішення установи в суді.

Після трьох судових засідань, суд задовольнив вимогу Літинського видати йому паспорт українською мовою, однак ДМС оскаржила це рішення.

Зазначимо, що це не перший досвід Літинського у відстоюванні своїх мовних прав. Два роки тому він подав позов проти компанії Samsung через відсутність маркування пральної машинки українською мовою. Йому вдалося досягти того, аби й інші виробники пральних машин почали маркувати товари українською мовою.

Окрім цього, через суд Літинський домігся від Приватбанку надавати виписки та чеки українською мовою.

За активність у Facebook-спільноті «Українська мова в Приватбанку» Літинський став VIP-клієнтом Приват-банку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!