Політична реклама

Українців можуть залишити без іномарок

1061 0
Запуск держпрограми розвитку легкового автомобілебудування в Україні негативно позначиться на бізнесі імпортерів авто. Якщо це станеться, багатьом доведеться замислитись над тим, чи варто зберігати свій бізнес в Україні. Про це говорить гендиректор ДП "АВТО Інтернешнл" (імпортер Mazda, Suzuki) Олена Дуніна, - пише Комерсант-Україна.

"Пільги, про які йдеться, будуть надані за рахунок простих громадян, а ціни зростуть на 30-35%. Це може вплинути і на вартість сервісних послуг. Але я вірю, що Україна як член СОТ не зможе ввести ці мита, тому що ми підписували угоду про 10% імпортне мито. А аргументів у нашої країни для його збільшення немає. Тому що імпорт не загрожує національній безпеці. Крім того, у нас немає такого автомобільного буму, який був у 2008 році", - відзначає фахівець.

Нагадаємо, проектом держпрограми розвитку легкового автомобілебудування в Україні до 2020 року передбачається збільшення обсягів виробництва автівок більш ніж у 8 разів - з 84 тис. у 2010 році до 728 тис. в 2020 році, і експорту автомобілів у 9,5 разів - з 33 тис. до 312 тис.

Частка автомобілів вітчизняного виробництва до кінця реалізації програми повинна досягти 70% проти 33% в 2010 році, виробничі потужності - зрости з 400 тис. до 1,19 млн автомобілів на рік, а локалізація виробництва - з 26% до 55%.

Досягти таких результатів планується за рахунок створення сприятливих умов для інвестування в галузь. Зокрема, вітчизняні автозбиральники пропонують збільшити ввізне мито на автомобілі з нинішніх 10% до 30%.

При цьому пропонується скасувати мито на імпорт обладнання для виробництва автомобілів, ввести нульову ставку ПДВ на імпорт обладнання для автопрому, ввести часткову компенсацію (до 10 %) процентної ставки за банківськими кредитами, що видаються на організацію виробництва нових автомобілів, скасувати податок на прибуток для новостворених автопідприємств за умови, що цей прибуток реінвестується протягом п`яти років.

Запропоновані заходи активно підтримують вітчизняні автозбиральники, які фактично не виробляють нові авто, а ведуть великовузлову збірку машин.

З одного боку, запланована програма повністю відповідає планам Кабміну. В уряді таки хочуть відновити 25% митну ставку, що діяла до вступу України до СОТ. Прийняття такого рішення можливе вже наступного тижня - 28 жовтня Федерація роботодавців завершує прийом пропозицій від своїх членів щодо перегляду митних ставок і передає їх уряду.

З іншого боку, Україна погодилася на те, що в разі підписання договору про зону вільної торгівлі з ЄС обсяг безмитного ввезення європейських автомобілів повинен скласти 45 тис. одиниць на рік і може бути збільшений у разі зростання ринку.

Проти заходів щодо захисту ринку, запропонованих у концепції, різко виступив основний парламентер України з СОТ і Євросоюзом, урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П`ятницький.

За його словами треба не мита підвищувати, що лише негативно вплине на бюджет і купівельну спроможність населення, а проводити зустрічі з найбільшими виробниками автомобілів, зокрема з Євросоюзу. І доводити, переконувати, що Україна може бути частиною глобальної автоіндустрії.

Нагадаємо, через можливе введення спецмит на іномарки, в Україні попит на автомобілі встановив черговий рекорд.

Так у вересні населення купило 21,2 тис. автомобілів, що на 43% більше, ніж у вересні 2010 року, і дещо більше, ніж у серпні поточного року.

Джерело: Львівський портал

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!