Українців попереджають про листи з програмою, яка викрадає паролі та файли

1430 0
Текст електронного листа містить повідомлення, начебто від Міністерства освіти та науки України про електронні навчальні журнали.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка працює при Держспецзв’язку, попереджає про масове розповсюдження серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів з темою «Нова програма для запису в журнал». Текст електронного листа містить повідомлення, начебто від Міністерства освіти та науки України про електронні навчальні журнали, а також посилання на «програму» та пароль на архів.

Якщо відкрити архів та запустити EXE-файл, комп'ютер уразить шкідливою програмою, яку, за сукупністю ознак (незважаючи на деякі відмінності), класифікують як MarsStealer. Це – шкідлива програма-стілер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп'ютер, викрадення аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, файлів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, а також завантаження і запуск виконуваних файлів та виготовлення знімку екрану.

Читайте також: Хакери Аnonymous зламали базу даних центробанку Росії та сайти французьких компаній

Держспецзв’язку звертається до українців і зазначає: якщо ви виявили таке повідомлення – не відкривайте файлів та негайно повідомте про це на пошту [email protected].

Нагадаємо, що раніше хакери Anonymous зламали Центробанк РФ і «злили» дані до мережі. Йдеться про 28 Гб даних. 21 березня стало відомо, що Anonymous пригрозили зламати 40 компаній, які продовжують співпрацювати з РФ. Ця група хакерів робить регулярні кібератаки з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!