#ЯПротиПоборівВОсвіті. У мережі запустили флешмоб проти батьківських внесків

10388 0
Голова Батьківської Ради Львівщини Олена Пономарева розповіла про відомі їй випадки здирництва у школах.
фото: www.telegraf.in.ua

фото: www.telegraf.in.ua

Від 30-го квітня до 7-го травня у соцмережі Facebook проходить Всеукраїнський флешмоб #ЯПротиПоборівВОсвіті. Як зазначають ініціатори, щоб взяти участь в акції, потрібно розмістити на своїй сторінці у Facebook світлину з написом #ЯПротиПоборівВОсвіті.

«Усі наші реформи закінчуються на тому, щоб змінити червону ручку на зелену, не більше. У нас всі такі просунуті директори і освітяни, а готівку збирають й далі, – розповіла Tvoemisto.tv голова Батьківської Ради Львівщини Олена Пономарева. – Цей флешмоб був розрахований на тих батьків, які бояться і несуть гроші. Вони мають зрозуміти, що не треба боятися, а треба об’єднуватися і навчитися казати «ні». Найголовніше, щоб флешмоб побачили і почули, щоб батьки зрозуміли, що вони не одні, що батьків, які хочуть боротися, багато».

Читайте також: Твердість характеру замість IQ. Чого українська школа може навчитись в американської

Олена Пономарева додала, що батьки, які несуть гроші в школу, шкодять своїм дітям: «За мій багаторічний досвід, такі діти найбільше страждають: коли вони вийдуть зі школи, то подальша доля може бути страшною, бо вони звикли, що з першого класу в них все «схоплено» і куплено».

Водночас, голова Батьківської Ради Львівщини не проти допомоги школам: «Але законним способом. Для цього є спецрахунок, на який потрапляють гроші і перебувають під контролем. Ніхто не вкраде ні копійки, не витратить на неіснуючі фонди і на шкіряне крісло в кабінеті директора».

«До нас приходять батьки і під час зустрічі розповідають ситуації, але до того, щоб написати заяву, не доходить. Маю інформацію, що нещодавно в перших-четвертих класах збирали по 500 гривень на столи і подарунок вчительці, яка замовила собі золотий ланцюжок. Але окрім того, що вона його замовила, сказала: «Ви ж бачите, що шия в мене груба, тому тоненька мені не підійде», – розповідає Олена Пономарева.

Читайте також: ТОП-5 найкращих шкіл Львова за результатами ЗНО

Олена Пономарева розповіла і про інші випадки з досвіду батьків школярів: «У школах вивішують списки боржників. У мене є записка від одної мами. Їй приходило повідомлення від батьківського комітету з проханням сплатити борги. Платити гроші потрібно з різних причин: на охорону, у фонд школи, фонд класу, на парти, ремонт і подарунки. При зустрічі говорять мамі: «А чому-то ми за вас платимо, а ваша дитина... за наш рахунок!». А ця мама тим часом сама двох дітей ледве забезпечує на свою зарплату».

«У минулому році був випадок, що за прийом дитини в школу, вимагали 4000 гривень, – додає Олена Пономарева. – Уже мала бути заява, але вона зірвалася. Мама мала прийти на зустріч, але потім передзвонила і сказала: «Ви знаєте, я через педагога-організатора за 50% домовилась, мене це влаштовує». А перед тим казала, що в неї чоловік інвалід і вона не має чим платити».

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!