Українцям дозволять самостійно обирати банк для отримання зарплат

1462 0
Нововведення планують запровадити вже наступного року.

Кабінет міністрів України спільно з Нацбанком працюють над змінами до законів, які забезпечать українцям право самостійно обирати банк, у якому отримувати зарплату. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуку міністр Кабмініну Дмитро Дубілет.

«Ми почали проект, яким хочемо побороти «зарплатне рабство» в Україні. Тут існує явище, яке чимало дивує жителів розвинених країн — «зарплатний проект». Це коли підприємство і банк домовляються про виплату зарплати, не питаючи думку співробітників. Їм просто вказують, на картку якого банку вони будуть отримувати гроші», – йдеться в повідомленні.

За законом, продовжує Дмитро Дубілет, співробітники мають право самостійно обирати банк. Але на практиці, якщо хтось обирає інший банк, бухгалтери вимушені для таких виплат формувати окремі платіжки. Тому працівникам частіше за все у такому виборі просто відмовляють.

Читайте також: Уряд запустив законопроєкт про скасування трудових книжок. Що зміниться

В уряді хочуть ж запровадити систему, яка дозволить українцям вільно обирати банки і при цьому вона не вимагатиме від бухгалтерів зайвої роботи.

«Ідея дуже проста — зробити, як у Європі. Робітник просто вказує бухгалтеру свій IBAN (хто пропустив, IBAN — це номер рахунку, як у Європі, який у нас запровадили цього року), а бухгалтер формує просту відомість для всіх співробітників, незалежно від банку. А далі вже банк, який обслуговує підприємство, автоматично розкидує гроші, куди треба», – додає міністр.

На думку Дебілета, проєкт важливий, оскільки, з одного боку, українці отримають більше свободи і кращий сервіс. Із іншого боку, банківська індустрія буде краще розвиватися унаслідок підвищення конкуренції. 

Щоб проект запрацював, банкам потрібно буде зробити невеликі доопрацювання в своїх системах. Також, можливо, потрібно буде запустити гарячу лінію, куди українці зможуть скаржитися, якщо їм відмовлятимуть у виборі банку. Нововведення планують запровадити вже наступного року.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!