Політична реклама

Українцям хочуть заборонити обігрівати квартири самостійно

968 0
Національна комісія з регулювання ринків комунальних послуг пропонує заборонити людям користуватися автономними системами опалення та підігріву води. Відповідний законопроект оприлюднений сайті нацкомісії і після експертного обговорення буде передано на розгляд уряду, а згодом документ передадуть на затвердження до Верховної Ради, пишуть ЗМІ.

Головна мета — врятувати комунальні комунікації, які стають все менш затребуваними, а постачальники послуг втрачають клієнтів і, відповідно, прибуток. У супровідній записці до законопроекту НКРКУ вказує: «Переобладнання внутрішньобудинкової системи опалення, яка відноситься до інженерної системи будинку, призводить до її розбалансування. Всі стояки та внутрішні розподільчі мережі гідравлічно ув‘язані для забезпечення стабільної роботи системи опалення будинку. Будь-яке втручання в неї шляхом від’єднання від системи централізованого опалення погіршує роботу всієї системи».

Як відзначає регулятор, діючий сьогодні документ про порядок відключення від мереж централізованого опалення занадто суперечливий і фактично не регулює цю сферу. А ті, хто намагався легально перейти на автономний режим, скаржаться, що комунальники дуже неохоче відпускають споживачів, процедура узгодження тягнеться місяцями, і часто доводиться давати хабарі за позитивне вирішення питання.

Законопроект пропонує впорядкувати цю ситуацію, розділивши населені пункти на зони, де від'єднання від централізованих систем допускається, і райони, де це буде в принципі заборонено. За самовільну установку автономних систем у квартирах пропонується ввести відчутні штрафи — від 1,7 тис. грн до 2,55 тис. грн (100 і 150 неоподатковуваних податками мінімумів доходів громадян відповідно).

Як відомо, в останні роки багато людей відмовилися від централізованого опалення і перейшли на автономні системи. Одні користуються газовими, інші, де дозволяють тарифи, електричними котлами адже в багатьох містах тарифи на опалення і гарячу воду «кусаються». Читайте також: У Гуляйполі досі не працюють дитсадки: Дудка витратив на агітацію гроші, призначені на опалення? Наприклад, в невеликих містах за опалення двох-або трикімнатної квартири потрібно щомісяця викласти 300-600 гривень. Глава НКРКУ Валерій Саратов визнав невиправдану дорожнечу послуг комунальників і економію для тих, хто гріється самостійно: «Для індивідуального опалення використовується газ за ціною 725 грн за тисячу кубометрів. А в тариф за централізоване — закладена ціна 1309 грн», — розповів чиновник, пише Вкурсе.

Експерти відзначають, що змушувати людей користуватися централізованими системами не зовсім виправдано через непрозорість формування тарифів. За підрахунками Громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян ОПОРА, українці за минулий рік переплатили за теплі батареї близько 12 млрд грн. Як пояснив керівник організації Микола Козирєв, це відбувається через застарілих нормативів витрат тепла на опалення будинків, які були розраховані багато років тому для дуже суворих зим. Але знижувати тарифи уряд все одно не збирається. Більш того, недавно на розгляд уряду був представлений проект постанови, який пропонує підвищувати комунальні тарифи кожні півроку, поки вони не досягнуть економічно обгрунтованого рівня. А до того, як почне дорожчати «комуналка», чиновники повинні будуть визначити тарифи для кожного населеного пункту і кожного окремого постачальника послуг.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!