Українцям можуть дозволити торгувати землею вже з 2017 року

1559 0
Кабінет міністрів України пропонує відкрити ринок землі в два етапи – з 2017 року почати торгівлю державними землями сільгосппризначення, а з 2019-го дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, що знаходиться в приватній власності.
фото: vrda.gov.ua

фото: vrda.gov.ua

Про це йдеться в програмі дій уряду на 2016 рік, опублікованій на веб-порталі уряду. Як очікується, необхідна законодавча база повинна бути сформована до кінця березня в вигляді законопроекту і подана в парламент.

«Такий крок дозволить створити повноцінний ринок землі, що дасть можливість власникам розпоряджатися своїм майном, сприятиме розвитку бізнесу і залучення інвестицій», – йдеться в програмі дій уряду.

Нагадаємо, в Україні до 1 січня 2017 року діє мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Разом з тим, програма реформування економіки, схвалена ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом, передбачає відкриття ринку землі, як засобу залучення інвестицій і технологій в Україні. Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі не раз наполягав президент України Петро Порошенко.

Експерти розділилися в думці з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями.

Джерело: unian.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!