Політична реклама

Українцям не радять пити воду з кранів

1165 0
Вода з крану в Україні небезпечна для здоров'я і годиться лише для миття посуди. Причиною є відсталі очисні технології та бруд у водопроводі.

Якщо в Євросоюзі перед подачею населенню воду аналізують на вміст шкідливих речовин за 70 показниками, а в США - за 102, то в Україні - лише за 30-ма, пише Експрес з посиланням на Корреспондент.

За даними дослідження 2013 року, під час паводку у воді, яку п'ють жителі Києва, перевищена гранично допустима концентрація (ГДК) марганцю в 70% всіх взятих проб, алюмінію - в 52%, хлору - в 42% і заліза - в 8%.

А всеукраїнська громадська організація "За право громадян на екологічну безпеку" шляхом незалежного дослідження води в Дніпропетровську і Херсоні виявила перевищення у кілька разів вмісту заліза і сульфатів.

Надлишок цих речовин здатний провокувати захворювання печінки та підшлункової залози, шлунка і нервової системи. Цього, звичайно, не буде від однієї склянки, зазначає Захар Малецький, експерт WaterNet, але якщо пити її постійно роками, то проблем зі здоров'ям не уникнути.

Надмірно насичений елементами з таблиці Менделєєва вміст водопроводу - наслідок зношеності комунікацій, побудованих в середині минулого століття, а також промислового забруднення головних питних артерій країни - Дніпра і Десни.

Українську воду, на відміну від європейської, не можна в принципі вважати питною, переконаний Владислав Гончарук, директор Інституту колоїдної хімії та хімії води. "Це технічна, у кращому випадку санітарно-гігієнічна вода, придатна в домашніх умовах, наприклад, для миття підлоги або посуду", - зауважує пан Гончарук.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!