Українцям хочуть перерахувати борги за комуналку і кредити

2839 0
У Верховній Раді з’явився законопроект, який пропонує кілька нововведень щодо штрафів за несплату комунальних та кредитів.
Фото: inkorr.com

Фото: inkorr.com

Як повідомляє видання УБР, у законопроекті №6140 пропонується заборонити нараховувати штрафи, якщо споживачеві призначена субсидія. Також встановлюється максимальний розмір пені (0,01% від суми заборгованості в день, але не більше 50% суми боргу). У разі прийняття законопроекту, закон «Про банки і банківську діяльність» доповнять нормою про те, що максимальний розмір неустойки за кредитним договором не може перевищувати 50% від суми залишку кредитних коштів, які підлягають поверненню за договором, без урахування відсотків за користування кредитом.

Читайте також: Оплата комунальних послуг онлайн: 5 інструментів для львів’ян

У пояснювальній записці зазначено, що в нинішніх реаліях тільки українці зубожіють, тоді як комунальники і кредитно-фінансові установи заробляють надприбутки на бідах українців. Причому, ситуація досягла таких масштабів, що потрібне термінове державне втручання.

За даними Держстату, в грудні 2016-го року середньостатистичний українець отримав платіжку в 1,56 тис. грн, що, по суті, відповідало тогочасній мінімальній зарплаті. Рахунки, порівняно з груднем 2015-го року, зросли на 80,3%. При цьому рівень оплати за комуналку залишається вкрай низьким. У тому ж грудні сплачено лише 63,8% рахунків. Населення заборгувало 15,4 млрд грн, а це 2,5% всіх доходів держбюджету України за минулий рік. У результаті у боржників вистачає грошей хіба що на штрафи, а заборгованість і далі зростає, стверджується в пояснювальній записці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!